Helgtillägget kan räddas!

090910 helgtillaggIngrid Norberg, ledande socialdemokrat och Barn- och utbildningsnämndens ordförande, har sagt att helgtillägget blir kvar om det blir resultatet av medlemsomröstningen som nu pågår inom Kommunal. Det visar att kampanjen haft effekt. Dessutom har kampanjen fått stöd från gruvfacken i Malmfälten.

Kommunalrådet Karl Petersen blev helt klart pressad och irriterad över uppvaktningen av ett 60-tal kommunalare och försökte komma undan genom att hänvisa till att förhandling­ar pågår mellan ”parterna”.
Kommunens alternativa förslag till helgtillägget är för dåligt. Bara drygt 500 av de 1 800 personer som idag har helgtillägget får en sänkning av sin arbetstid med det förslaget. Resten får bara en stor sänkning av sin lön. Att förslaget också innebär att anställda ska betala sin kompetensutveckling med sänkt lön är ett rent hån.

Stödet för kampanjen ökar. Det senaste är ett stöduttalande från gruvarbetarna i Gällivare och Kiruna: ”Er kamp är också vår kamp.”
Nu när även ledande socialdemokrater uttrycker tveksamhet finns alla chanser att tvinga kommunledningen att backa.
Nästa steg är en uppvaktning fredagen den 25 september (kl 07:45 utanför Stadshuset) i samband med nästa förhandling mellan fack och arbetsgivare. På så sätt grillas Luleå kommun inför media igen och anställda visar Kommunals förhandlare att det inte finns utrymme för att acceptera försämringar. Om S-ledningen inte backar från sitt förslag kommer det att planeras för en jättedemonstration, dit både kommunanställda och allmänheten bjuds in.

Carolina Löf

Annonser