Mer resurser till förskolan!

Onsdagen den 2 september rymde två pojkar i treårsåldern från förskolan Kristallen på Tunastigen i Luleå. En undersköterska på äldreboendet Älvgården hittade barnen – som på egen hand hade varit och badat i älven.  – Barngrupperna är för stora, säger en förälder.

Enligt uppgifter från skolans rektor, Anette Sturk, var pojkarna borta i ungefär en halvtimme. Men några dagar efter incidenten visade det sig att pojkarna varit borta längre än så, de hade upptäckts nakna av en undersköterska på äldreboendet Älvgården. De berättade att de kom från förskolan i närheten och att de hade badat i älven. Undersköterskan uppger att när hon ringt till förskolan så visste personalen inte om det var någon som saknades. (NSD 7 september)

– Ska det behöva hända en allvarlig olycka innan politikerna vaknar och inser att barngrupperna är för stora? Säger mamman till ett av barnen till NSD den 8 september.
– Jag vill inte anklaga personalen men det är uppenbart att barngrupperna är för stora så att säkerheten blir lidande. Fastigheterna verkar inte heller underhållas, en grind på Kristallen har varit trasig hur länge som helst och inte gått att stänga ordentligt, berättar mamman till NSD.

Under 2008 klubbade barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå igenom besparingar på 12,5 miljoner kronor inom förskolan. En åtgärd var att de så kallade 15-timmars barnen ska räknas som en halv plats istället för att få anslag som heltidsbarn. Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå sa när förslaget kom att åtgärden kommer att leda till fler barn i grupperna, trots att politikerna lovade att barnantalet inte skulle överstiga 17 barn per grupp.

I ett öppet brev till BUN:s ordförande Ingrid Norberg, som publicerades i Norrbottens Kuriren den 9 september, skriver två föräldrar att när deras son kom tillbaka till förskolan efter sommaruppehållet visade sig gruppen nu består av 21 barn på tre pedagoger. Av de 21 är endast två 15-timmars barn. Det vill säga, barngruppernas storlek har ökat trots politikernas löften. Ingrid Norbergs svar publicerades samma dag i Kuriren. Hon ger inga förklaringar utan säger i slutet av brevet att man har en mycket bra förskoleverksamhet i Luleå.

Barnen som rymde och badade i älven hade kunnat sluta i en tragedi. Incidenten, tillsammans med det öppna brevet i Kuriren, är två saker som vittnar om för lite resurser. Förskolan blir alltmer en förvaringsplats, där både barn och personal drabbas.
Med krisen för kommuner och landsting hotar ytterligare rasering av välfärden. Trots valfläsk för tio miljarder kronor så kommer brutala nedskärningar att bli verkligheten om inte anställda, brukare, elever, föräldrar och andra samlar till en massiv proteströrelse för att försvara välfärden.

Johanna Evans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s