”Obamas banditer – bombar för profiter”

Under lördagens demonstration mot USA:s krigshökar som övar bombfällning i Norrbotten deltog cirka 80 personer. Talkörer som ”Obamas banditer bombar för profiter” och ”Ner med USA imperialismen” ropades i den livliga demonstrationen.

Före och efter demonstrationståget vandrade genom staden hölls tal från olika organisationer som är med i nätverket Nato ut ur Sverige – som arrangerade demonstrationen. En utav talarna var Hanna Goding från Ung Vänster som bland annat tog upp att 359 civila Afghaner dödades under 2009 av det amerikanska flygvapnet.
– Den svenska regeringen vill att de svenska trupperna ska stanna i Afghanistan hela nästa mandat period trots 9 år av misslyckande, sa Hanna.
Jan Englund från Kommunistiska partiet förklarade vilka partier det är som har godkänt övningen:
– Det gamla högerpartiet moderaterna, bombhögern i folkpartiet, de kristna fundamentalisterna Kd och det antifackliga ”Stureplanscentern”. Till er som tycker det är okej att tjäna pengar på andra människors lidande har jag bara en sak att säga: skäms ta mig fan! Sa Jan.

Johanna Evans från Rättvisepartiet Socialisterna kritiserade krigshökarna i regeringen men också oppositionen.
– Vad är alternativet? Socialdemokraterna vill fortsätta kriget i Afghanistan åtminstone till 2014. I de rödgrönas försvarspolitiska plattform vill man fortsätta samarbetet med Nato, och enligt plattformen är man inte emot Nato övningar på svensk mark, så länge de är kopplade till FN. Men med eller utan FN stöd – krig kan aldrig betyda något annat än terror och död, sa Johanna. Hon avslutade sitt tal med att förklara att för att människors och klimatets behov ska vara det avgörande istället för vinst, för att internationell solidaritet ska bli verklighet, så behövs kamp underifrån, för en socialistisk värld.

Den enda kraft vi kan lita på är kampen underifrån. Det som krävs för att få stopp på bombövningar och krig är en massrörelse underifrån av arbetare, ungdomar, fattiga, pensionärer i norrbotten, Sverige och världen.

Sara Lindelöf

Annonser