Soppkök i klassklyftornas Sverige.

I Sverige har 10 personer större förmögenhet än vad all vård, skola och omsorg kostar under ett år. En procent av befolkningen kontrollerar 40 procent av den samlade förmögenheten. Samtidigt växer ett av sju barn upp i fattigdom, ett av fyra bland barn till ensamstående.

Många arbetslösa och sjuka tvingas till socialen och pensionärer plockar tomburkar för att dryga ut den pension som återigen ska sänkas till nyår.
– Från att ha varit ett av världens mest jämlika länder tävlar Sverige idag med USA om vilket land som har störst klyftor mellan fattiga och rika. De rikas rofferi har nått astronomiska höjder under de senaste åren, trots krisen, säger Jonas Brännberg, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna.
– Luleå är inget undantag. I Luleå får 44% av barnen till föräldrar med förgymnasial fullständiga grundskolebetyg. Bland barn till föräldrar med eftergymnasial utbildning är siffran 88 procent. Utan alla nedskärningar skulle klyftorna minska, säger Johanna Evans, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna.
Luleås kommunalråd har höjt sin lön 6000 kronor/mån under mandatperioden samtidigt som (s) beslutat om att sänka lönen för lågavlönade kvinnor i äldreomsorgen genom att avskaffa helgtillägget. Grupperna i förskolan blir större samtidigt som kommunen finansierar VIP-loger i Coop Arena och snart Pontus Arena. Trots dessa fakta är klassklyftorna väl dolda i valrörelsen.

För att uppmärksamma detta anordnade Rättvisepartiet Socialisterna soppkök med gratis soppa till de som passerar vår valstuga – kvitto på klassamhället ingår. En dyster verklighet som närmar sig för allt fler. Många Lulebor kom och åt den goda linssoppan, 100 % fri från valfläsk, och diskuterade politik.

RS Luleå

Annonser