Skolkurator saknas

På grund av besparingar i skolan så har Boskataskolan, Benzeliusskolan och Porsöskolan förlorar sin skolkurator.

Personalen på Boskataskolan fick innan höstlovet veta av skolkuratorn själv att hon skulle sluta, och efter lovet var hon borta. På den skolan gick sex stycken elever i regelbundna samtal med skolkuratorn. Samma skolkurator arbetade vissa dagar i veckan också på Benzeliusskolan och Porsöskolan.
– Det är som om politikerna tror att små barn inte kan ha problem, säger Kristina Lundbäck, lärare på Boskataskolan, till Norrbottens Kuriren den 16 november.
Luleå Kommuns elevhälsa har haft ambitionen att varje skola ska ha en egen kurator, men det är nu omöjligt på grund av sparkraven.
– Oavsett om det är en kurator, sköterska eller psykolog som får sluta, så ger det ju effekter på verksamheten. Men det är en politisk ambition att det ska sparas och jag har inte ekonomi för att ha kuratorer på alla skolor, säger Bertil Lundgren, chef för elevhälsan.
– Det är en väldigt bra fråga. Den bör ställas till politikerna, svarar han på frågan vad barnen som blir utan skolkuratorn ska göra. (Norrbottens Kuriren 16 november)

Tidigare besparingar i skolan har motiverats med ett minskat elevunderlag. Men nedskärningarna har varit större än elevminskningen, och faktum är att barngrupperna i förskolan nu ökar. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg (s) fortsätter att skylla på minskat elevunderlag även i fråga om skolkuratorer.
Redan innan denna skolkurator försvann var situationen för dålig; att varje skola inte har kunnat ha en skolkurator. En skolkurator är viktig för elevernas hälsa och kan även fungera som stöd åt lärare och övrig personal om hur de ska bemöta barn med problem.
Sossarnas argument om minskat elevunderlag är ihåliga, istället borde minskat elevantal användas som en möjlighet att öka lärartätheten. Med mindre klasser och mer elevvårdande personal skulle elevernas, och även personalens, hälsa må bättre – och även resultaten i skolan skulle påverkas.
Socialdemokraterna som styr Luleå kommun har aviserat sparkrav på 0,5 procent för BUN nästa år, sänkt från tidigare två procent. Men även de besparingarna kommer att slå hårt, då skolan redan har alldeles för lite resurser.

Johanna Evans

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s