Kommunledningen pressad om äldreomsorgen

Efter skandalen med ett sexuellt övergrepp vid ett äldreboende i Luleå frågade RS vid måndagens kommunfullmäktigemöte ut ansvariga s-politiker.

En protest genomfördes också utanför mötet och över 1000 namn överlämnades med krav på upprustning av äldreomsorgen och höjd bemanning.

–  Vår uppfattning är att den vårdbehovsbedömning som ligger till grund för bemmaningen i äldreomsorgen inte fungerar. Det är för låg bemanning, vilket går ut över brukare och personal, sa Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

RS vittnade om hur personalen upplever att det bara är ”praktiska” behov som mäts: hjälp att äta, klä på sig etc.
–  En dement person kanske kan äta själv och klä på sig. Men river ned blomkrukor, gör sina behov på andra ställen än toaletten eller vill har personalens uppmärksamhet hela tiden. Saker som tar väldigt mycket tid, berättar Anna Eriksson, som jobbar på ett äldreboende i Luleå.
– Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att det måste blir en högre grundbemannning. För att alla behov inte kan mätas och för att personalen ska få rimliga arbetsvillkor med rimliga scheman, utan delade turer och allt för mycket helgarbete, sa Jonas Brännberg och fortsatte:
–  En viktig orsak till ökningen i delade turer är projektet som ska ge alla heltid. Problemet var bara att politikernas beslut (alla utom RS), var att det inte fick kost en krona extra. Resultatet har blivit mer delade turer och extremt rigid schemaläggning där det blivit mycket svårt att få ledigt.

RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s