Nedskärningar och privatiseringar underminerar vårdcentraler i Luleå

Fyra vårdcentraler i Luleå riskerar att bli två. Det fattas 31 miljoner kronor i budgeten för 2011, 20 miljoner är en ren nedskärning och 11 miljoner är förlorade patientanslag då vissa patienter har valt att flytta till de nyöppnade priva­ta vårdcentralerna i centrum.

Många vårdcentraler i Luleå har under en lång tid haft stora svårigheter med att bemanna läkartjänsterna. Utan erfaren personal och med en tung arbetssituation är det svårt att rekrytera nyutexaminerade och man tvingas lösa problemet med hjälp av dyra stafettläkare, vilket ytterligare tynger budgeten. Som patient får man sällan träffa samma läkare två gånger. Värst drabbas kroniskt sjuka och äld­re, som är speciellt beroende av kontinuitet i sin vård.
Den social­demokratiska ledningen för landstinget har en lika kortsiktig syn på sin verksamhet som vilket vinstdrivande företag som helst och anpassar sig helt till regeringens politik.
– Vi måste se över vår struktur så att vi har en primärvård som klarar sig med de pengar vi har kvar, säger landstingsdirektör Kent Ögren (S) till NSD den 24 maj.

De vårdcentraler som riskerar att stängas den 1 januari 2013 ligger på Hertsön och Mjölkudden. Båda områdena domineras av hyresfastigheter och en stor andel av invånarna är barnfamiljer och äldre, vilka ofta besöker verksamheten.
Trycket på de vårdcentraler som blir kvar kommer att vara o­rimligt och servicen kommer förstås att bli sämre. När vårdcentraler stängs försvinner ofta ock­så apoteket från stadsdels­centrumen, vilket är ett dubbelt bakslag. Det ger också övriga verksamheter ett mindre kundunderlag och en nedläggning kan dra med sig en stor del av övrig service i fallet.
– Rättvisepartiet Socialisterna vill bjuda in och samarbeta med alla som vill försvara vårdcentralerna och vården. Vi ska inte låta politikerna splittra olika grupper och regioner och ställa dem mot varandra. Det finns pengar i samhället för en bra vård till alla, säger Johanna Evans som var förstanamn på RS landstingsvalsedel i valet 2010.
Matilda Eriksson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s