RS budgetförslag: massiv satsning på skola och omsorg det som behövs

–  Precis som i många andra kommuner kan Luleås kommuns ekonomi verka vara i hyfsat skick. Men det beror bara på de stora nedskärningar som har gjorts de senaste åren. Dessutom är dagens uppgång som tillfälligt ”räddar” kommunernas ekonomi ytterst bräcklig och tillfällig. Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag vill visa på vad som egentligen behövs: en massiv satsning på skolan, omsorgen och på personalens villkor, framförallt genom högre personaltäthet och höjda lägstalöner. Men för det krävs en socialistisk politik och kamp, berättar Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

Under en rad år har ”effektiviseringar” (läs nedskärningar) kombinerats med att verksamheterna, framförallt vård och skola, inte fått täckning för sina ökade kostnader. Till exempel har skolan gjort nedskärningar på över 100 miljoner kronor de senaste fem åren. I s och mp-majoritetens förslag för 2012 planeras dock enligt budgetförslaget inga ny nedskärningar. Detta är dock en sanning med modifikation eftersom verksamheternas kostnader bara räknas upp med 1,5 procent, trots att inflationen nu är 3,3 procent och ökande (SCB, April).

–  Rättvisepartiet Socialisterna vill skjuta till 28 miljoner till skolan och 21 miljoner till socialförvaltningen. Det handlar både om ökade behov, höjd personaltäthet och förbättrade arbetsvillkor, till exempel för att avskaffa delade turer. Men vi har också riktade satsningar, till exempel till kvinnojouren och för att påbörjade planeringen av ett kvinnohus. Utöver det satsar vi på höjda lägstalöner (minst 20 000 för ett heltidsjobb) och höjda sommarjobbslöner, förbättrad kollektivtrafik och fler drogfria mötesplatser både för ungdomar och vuxna, berättar Johanna Evans, ersättare i kommunfullmäktige.

–   Vårt budgetalternativ behöver kamp för att kunna förverkligas. Visserligen kan en hel del pengar överföras från politikerprivilegier, partistöd, marknadsföring, EU-projekt,  kommunens bolag etc men det är ändå inte tillräckligt. Om kommunen ska klara att täcka behoven av skola, äldreomsorg, fritidsgårdar, stöd till personer med funktionshinder etc. behövs en tuff strid för ökade – och indexreglerade – statsbidrag. Vi kräver att kommunen inleder en kampanj för ökade statsbidrag och inbjuder fackföreningar och andra kommuner till denna! Som ett första steg skulle en protestdag kunna utlysas som kombinerar demonstrationer med en ”kommunal generalstrejk” mot regeringens svältkur för vård, skola och omsorg. Tyvärr lyfter varken facktopparna eller de så kallade oppositionspartierna ett finger för att mobilisera till kamp mot högerpolitiken. Rättvisepartiet Socialisterna anser att ett kommunalt uppror tillsammans med fackliga gräsrötter och andra, med massdemonstrationer och även strejker, är nödvändigt för att vård och skola ska räddas, avslutar Göran Thyni, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Hela budgeten finns att läsa här: RS budget och plan 2012-2014 Lulea>>

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s