Solidaritet med kampen i Europa

Rättvisepartiet Socialisterna anordnade ett torgmöte under onsdagen i solidaritet med kampen i Europa och i protest mot den svenska högerregeringens politik.

– Idag pågår den nionde generalstrejken i Grekland  på kort tid. Men idag, den 15 juni har också blivit en alleuropeisk protestdag mot nedskärningar och högerpolitik. Det är därför RS har torgmöte idag: i solidaritet med arbetare och ungdomar som drabbas av EU och IMFs nedskärningspolitik. Men också i protest mot den svenska högerregeringens politik i Sverige, och deras stöd till IMF och EU, sa Jonas Brännberg, gruppledare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna

– I Spanien äger stora protester rum. Under det ekonomiska uppsvinget före krisen 2008 lyftes Spanien upp och den unga generationen lovades en ”gyllene framtid”. Dessa löften har nu kraschat. Nästan 5 miljoner är arbetslösa och bland de under 25 år så är nästan hälften arbetslösa! En tidvattenvåg av ilska sveper fram, sa Josephine Landström, ordförande för RS Luleå västra partiförening. 

– För arbetare och ungdomar i Sverige kan Spanien och Grekland kännas långt bort men skenet bedrar. Precis som i Spanien har Sverige en stor bobubbla som håller uppe ekonomin och som när som helst kan brista. Svenska hushålls skulder är i genomsnitt 170 procent av deras årliga inkomst, långt högre än de var i tex USA innan fastihetsbubblan sprack där. Dessutom är de svenska bankerna djupt insyltade i den spekulationsekonomi som lett fram till dagens kris, sa Jonas Brännberg och talade även om de ökade klassklyftorna i Sverige.

– Rättvisepartiet Socialisterna anser att det är dags att ena protesterna mot den marknadsfundamentalism som den svenska regeringen står för. Därför deltar vi i Septemberalliansens planering för en stor protestdag den 19 september, dagen innan riksdagens öpnnande. Mot nedskärningar, privatiseringarna och kapitalismens kris i Europa sätter vi ett socialistiskt och kämpande alternativ. Gå med oss i bygget av ett socialistiskt alternativ. Hjälp till i arbetet för att fackföreningarna måste bli kämpande och mer demokratiska och för ett nytt arbetarparti, fritt från pampar och privilegier och  som verkligen står på vanligt folks sida i kamp mot högerpolitiken, avslutade Jonas Brännberg.

RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s