Regnbågsdag i Luleå – inget för homofobiska KD

Att Kristdemokraterna har en minst sagt dålig inställning till HBTQ-personer är inget nytt. De har länge varit det riksdagsparti som starkast stått emot samkönade äktenskap och år 2011 är de fortfarande för tvångssterilisering av transsexuella. Nu vill de heller inte att Luleå kommun ska satsa pengar på den så kallade ”Regnbågsdagen – En framtid för alla”, en dag med HBT-frågor i fokus, utan vill hellre att pengarna ska gå till ”äldre och barn i kommunen”. Som om det inte finns barn och äldre som är homo-, bi- eller transsexuella?
En rapport från Folkhälsoinstitutet år 2009 visar att 42% av alla homo- eller bisexuella män mellan 16-29 år någon gång övervägt att ta sitt liv, jämfört med siffran på 12% bland heterosexuella män i samma åldersgrupp. Bland kvinnorna i samma åldersgrupp var siffran 47% bland homo- och bisexuella och 20% bland heterosexuella. 11% av unga homo- och bisexuella män har försökt ta livet av sig, jämfört med 3% av heteromän. Siffran bland unga bi- och homosexuella kvinnor är 27% jämfört med 8% bland heterokvinnor. En liknande rapport från -05 visade att över två tredjedelar av transpersoner i samma åldersgrupp haft självmordstankar och nästan var tredje hade försökt ta sitt liv. Är inte detta fruktansvärt tydliga bevis på att behovet av resurser och satsningar är enormt?

 I Kristdemokraternas valanalys fastslås det att deras HBT-politik gör att många unga betraktar partiet som bakåtsträvande och att det finns de som uppfattar KD som homofobiskt. Det finns en mycket enkel lösning på detta: sluta att föra en homofobisk och bakåtsträvande politik! Att föra en politik som till sin spets främjar förlegade och begränsande familjeideal och samtidigt inskränker HBT-personers basala och mänskliga rättigheter, t.ex. den att bestämma över sin egen kropp och fertilitet, är och kan inte uppfattas som mindre än homofobiskt.
”Regnbågsdagen” kommer gå lös på 350 000 kronor, med tex 35 000 för mingelmat och 30 000 för övrigt (flaggor, blommor, namnskyltar etc). Jag håller med KD om att detta är för mycket pengar. Där våra åsikter skiljer sig är då KD menar att kommunen inte bör lägga pengar på HBTQ-personer, och jag menar att mer pengar bör läggas, men inte på mingelmat och dylikt. Mer pengar borde satsas på att tex utbilda kommunal personal som arbetar inom vård, omsorg, lärande, elevvård eller pedagogik i HBT-kompetens, eller ha fler skolsköterskor och kuratorer ute på skolorna. Dessa två förslag la RS fram 2009 som motion i kommunfullmäktige i Luleå, men blev nedröstade.

Argumentet för denna dag är ”för att Norrbotten ska upplevas som mer attraktivt och för att stärka varumärket Luleå, samt för att locka fler studenter till Luleå”. Av detta citat att döma och det faktum att man tidigare röstat nej till förslag som hade förbättrat HBT-personers situation, så är kommunens intention med att arrangera denna dag inte i första hand att lyfta och förbättra HBT-personers situation, utan det är av rent ekonomiska skäl. Den här dagen är ett bra initiativ till att höja medvetenheten hos politiker och andra som har ett finger med i spelet om hur Luleå ska styras. Men med en sådan utgångspunkt skapas en överhängande risk att HBT-personer förvandlas till någon slags handelsvara och på så vis blir syftet helt fel. Fokus ska vara på hur man kan öka öppenheten och förståelsen, inte hur man kan tjäna mest pengar på oss. På samma sätt har syftet med Pride-festivalen urholkats. Det har gått från att vara en politisk manifestation vars grund var Stonewall-upproren 1969, till ett kommersiellt jippo där heteronormen träder tillbaka efter sju dagars färgglatt festande där företag tävlar om den homosexuella, unga medelklassens köpkraft.
Det är hög tid för en kämpande HBT-rörelse, som kräver att kommunala initiativ måste baseras på HBTQ-personers behov, inte hur ”tillväxtsfrämjande” vi är eller hur vi kan göra Luleå mer ”attraktivt”.

Josephine Landström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s