CWI-besök i Finland

Under gångna helgen besökte CWI-kamrater från Sverige och Finland ett socialt forum i Uleåborg med deltagare från bla. finska kommunistpartiet, vänsterunga, jordens vänner, antikärnkraftsaktivister och gröna antikapitalister. Kamraterna deltog på seminarier och diskussioner om kärnkraftsmotståndet i Finland, HBTQ-seminarium med SETA (Finlands motsvarighet till RFSL), gäst-arbetares och papperslösas situation samt ett antirasistiskt seminarium där CWI höll en inledning med konkreta exempel på hur man i Sverige vunnit många segrar i asylrörelsen genom kamp.
Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna sa ”Det politiska etablissemanget kan inte stoppa rasismen, för det krävs masskamp underifrån av ungdomar och arbetare, men kampen måste även vara beväpnad med ett politiskt program som förklarar orsakerna till problemen i samhället och ger ett alternativ till de etablerade partiernas nedskärningar och till kapitalistiska systemet med sina kriser.”
Ett intressant möte var med ett kritiskt fackligt nätverk som finns i Finland, en av inledarna Jonas Kettunen, fackligt aktiv i Kajaani inom skogs-och träfacket, sa att ”facken i Finland kanske har fler medlemmar än andra länder men man syns inte så mycket, man borde vara del av massrörelsen ute på gatorna som i Grekland och Spanien”.
CWI och den finska plattformen Sosialistinen Vahitoeto höll även ett möte under lördagen där rapporter från världsläget och CWI:s internationella arbete diskuterades. Nu byggs ett större nätverk i norra Finland med kontakter och intresserade, man har en pågående antirasistisk kampanj och planerade framtida kampanjer med bla. en mötesturne i oktober samt ett antal anmälda till Rättvisepartiets Socialisternas kaderskola i Norrbotten.
Under helgen såldes knappar och politiskt material för 58,30 euro.

Raymond Ohlson, RS Boden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s