Luleå kommuns ”Regnbågsdagen”

Fredagen den 28 oktober anordnade Luleå kommun Regnbågsdagen, en kunskapsdag om HBT-frågor. Yvonne Stålnacke, socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå, inledde dagen. Hon talade om att Luleå kommun har en vision för hur Luleå ska se ut 2050 och att denna vision har 4 riktningar: Bygga för framtiden, ta sats för en nordlig region, etablera Luleå som kuststad och ha öppenhet och mångfald. Argumentet för sistnämnda var: ”Där det finns öppenhet och mångfald vill folk bo. Där folk vill bo kommer företag och då får vi tillväxt.” Stålnackes fokus låg på den ekonomiska tillväxten under hela inledningen och inte en enda gång hörde jag att Luleå kommun ska jobba för öppenhet och mångfald för att folk ska trivas och/eller inte behöva känna sig diskriminerade pga sin sexuella läggning osv.

Den första föreläsaren var Jan-Olov Madeleine Ågren från Röda Korsets byrå mot diskriminering, med rubriken ”Hur många bokstäver är du?”. Hen började med att berätta om några personliga erfarenheter, tex att för några år sen ha gått på ett uteställe i Luleå klädd som kvinna och folk börjat bråka och hen då blivit portad. Eller att hen fått ett telefonsamtal strax efter namntillägget och den på andra sidan luren sa ”Men du kan ju inte heta Madeleine! Det är ju ett prinsessnamn och jag är rojalist!”. Dock låg största fokus under föreläsningen på hur vi ser på könsidentitet, könsuttryck och könstillhörighet. Ågren var både väldigt pedagogisk och förklarade olika begrepp som bigender (när man känner sig som båda könen), nongender (när man inte känner sig som något kön) och hur könsnormen ser ut.
En lite rolig anekdot är att när publiken tillfrågades om de visste vad femme eller butch var (en stereotypiskt kvinnlig eller manlig lesbisk kvinna) så var det ingen som räckte upp handen, men när de blev tillfrågade om de visste vad knapsu (feminin man som utför kvinnosysslor, alltså ungefär fjollig) var så var majoriteten armar upp i luften.
Ågren berättade om vad bokstäverna i HBTQ betyder, och la även till en massa olika bokstäver, tex H för hetero. Hen pratade även om hur man genom att ändra sin egen inställning och (o)kunskap kan förändra. Där låg också fokuset, på hur man förändrar genom tanken, och inte politiskt och med kamp.

Efter Ågren var det dags för Mian Lodalen, en författare, krönikör etc som varit med och etablerat ordet ”flata” i Sverige. Föreläsningen hade rubriken ”En regnbågshistoria”.
Hon berättar att 1979 togs homosexualitet ur sjukdomsregistret, tack vare att ett gäng homosexuella kvinnor och män ockuperade Socialstyrelsens kontor och vägrade gå därifrån innan deras sexuella läggning inte längre var stämplad som en sjukdom. En del av rörelsen bestod också av att folk ringde in till sina arbetsgivare och sa att de tyvärr inte kunde jobba för de kände sig lite homosexuella. Lodalen fortsätter med att berätta att 1978 får homosexuella samma byxmyndighets-ålder som heterosexuella, från 18 år till 15 år.
”Jag var alltså väldigt olaglig under min gymnasietid, och funderade på vad brottsrubriceringen skulle bli. ”Otukt med minderårig” fastän jag själv var minderårig? Nä det kändes lite konstigt, men skulle varit roligt att ha med i meritförteckningen!” sade hon med en stor dos humor som var ett genomgående tema i föreläsningen. Hon berättade att samtidigt som hon var stämplad som både sjuk och olaglig, fick hon läsa i sina biologiböcker att ”homosexualitet kan bero på att den sexuella utvecklingen blivit störd under barndomen. Homosexualitet är vanligt i fängelser, men homosexuellt umgänge kan förekomma under tonåren, på grund av att sexualiteten än ej blivit stabil.”.
Lodalen berättade att hon nyligt läst i en biologibok som används i skolor idag att homosexuella ofta letar sina partner i en mycket yngre åldersgrupp än deras egen och att partnerns sexualitet ofta kan bli störd efter det. Hon sammanfattade det hela med att homosexuella utges för att vara pedofiler och att unga människor blir frikopplade från/fråntas sin egna sexuella läggning.

Sen fick hon publiken att dra efter andan när hon berättade att homosexualitet blev legaliserat så sent som 1944 från att tidigare ha varit bestraffat med straffarbete. Hon fortsatte med att berätta om en kvinna hon träffat när hon jobbade som reporter. Denna kvinna hade blivit ”behandlad” för sin homosexualitet med elchocksbehandling, som gick ut på att hon fick elektroder kopplade till huvudet och läkarna visade bilder på män och heterosexuella samlag och hon fick ingen stöt. Sen visade de bilder på kvinnor och homosexuella samlag och gav samtidigt stötar.
Lodalen visade upp statistiken, att var tredje HBT-person blivit utsatt för hatbrott, att det sker två homofobiska mord per år och att de skiljer sig från ”vanliga” mord pga den mängd övervåld som ofta används och att 40 procent av HBT-ungdomar har försökt ta sitt liv, och då främst lesbiska. Lodalen berättade om Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, som arbetat som sexualundervisare och jobbat för homosexuellas rättigheter, startat RFSU och varit aktiv syndikalist. Ottar skapade kontakt mellan homosexuella, och riskerade flerårigt fängelsestraff för koppleri.
 Lodalens föredrag blir mer och mer politiskt, och hon börjar kritisera Kristdemokraterna för deras homofobiska politik. Hon berättar om hur en kristdemokrat sagt att homosexuella inte är diskriminerade så länge de får gå fritt på gatorna och hur de är det parti som hårdast står fast vid att transpersoner ska tvångssteriliseras och tvångsskiljas innan könskorrigering, och även hur en representant från katolska kyrkan sagt att homosexuella är ogräs som bör rensas bort. När denne representant fick frågan om han menade att de ska dödas så svarade han att ”den frågan får vi ta ställning till i ett senare skede”.

Mian Lodalen slutar föreläsningen med att säga: -”Hatpropagandan från regeringsnivå med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna underblåser det homofobiska våldet. Utan vår egen kamp hade tex inte kvinnokampen varit där den är idag. Vi kan inte vänta på att någon annan ska göra det åt oss, vi kan inte sluta kämpa! Därför nämner jag KD och andra mörka krafter som vill motverka detta. Vi måste ställa oss upp och vara obekväma. Inga kommunalpolitiker kommer fixa det här, vi måste göra det själva!”
Efteråt får publiken ställa frågor till Lodalen och då passar Jonas Brännberg från RS Luleå på. Han påpekar situationen för HBT-flyktingar som kommer till Sverige och att Sverige skickar tillbaka dem till länder som Irak där de mördas och läggs ut på gatorna.

Carolina Orre från RFSL berättade om hur deras arbete går ut på att vara mycket i skolor och prata om heteronormen och även ha utbildningar för olika företag, vårdcentraler etc. Vi får höra hur de jobbar mycket med transkompetens i skola och vården, och att transpersoner har sämre hälsa än både heterosexuella och homosexuella. Hon berättar även om hur de jobbar med asylfrågor, då det är ett stort problem att de hyfsat bra lagar och riktlinjer Sverige har inte följs av handläggare på Migrationsverket. Migrationsverket har även landrapporter (rapporter om läget i det aktuella landet) som inte är baserade på HBT-personers uttalanden och upplevelser, utan på ambassadörers antaganden.
Orre nämner även problematiken i att rättigheterna för insemination är olika för sam- och olikkönade par. I flera län kan olikkönade par få inseminationsförsök till patientavgift, men samkönade par får betala varje försök själv, vilket kostar ungefär 12 000 kronor. Ett av hennes tips för hur man kan förändra är att använda sin rösträtt för att rösta HBT-vänligt.

Problemet är att de etablerade partierna bara tar upp HBT-frågor om de tror att de gynnar dem i opinionen. Även när Socialdemokraterna satt i majoritetsregering var till exempel transpersoner tvingade att sterilisera sig för att få genomgå en könskorrigering. Vad som krävs är en kämpande HBT-rörelse på gräsrotsnivå.

Sen är det dags för Linda Moestam och Sophie Gunnarsson från det nystartade RFSL i Luleå. Sophie berättade att de haft sitt första medlemsmöte samma vecka som Regnbågsdagen, med 30 deltagare och att det nu finns en styrelse med 9 personer. De ska även få en lokal på Storgatan, som en del av ett föreningshus. Linda fortsatte med att berätta att de planerar att ha ett starkt fokus på utbildning och erbjuda olika sorters utbildningspaket. Det planeras även att anordna fester även för ungdomar under 18 där de kan erbjudas en träffpunkt utan alkohol, något som saknas nu. Träffar för regnbågsfamiljer ska även ordnas och de berättar att deras mål just nu är att starta en Pridefestival i Luleå till sommaren.

AnnaLena Sachari och Sara Bäckman från Porsö vårdcentral, berättade hur de blivit Sveriges nordligaste HBT-certifierade vårdcentral. De berättar att de haft en heldags-utbildning och 3 halvdagar och diskuterat heternormen mycket och märkt att den genomsyrar en mer än vad man tror.
Nästa talare var Agneta Granström (MP), ansvarig för folkhälsopolitiska frågor i landstinget. Hon berättade att de jobbat med RFSL Nord och anordnat utbildningar i skolor, men att de måste bli bättre på att se över situationen för äldre HBT-personer. ”Vi är ett utvecklat län när vi tittar på oss själva, och behandlar tex alla lika för barnlöshet.”
Här initierade Yvonne Stålnacke en applåd och utropar ”Heja landstinget!”. Jag får känslan av att detta är något som ska applåderas, inget som ska vara en självklarhet. Granström ger inga konkreta exempel på hur landstinget jämställer människor eller precis hur de ska förbättra situationen.

Regnbågsdagen var en intressant dag, trots den avpolitiserade stämning som rådde. Höjdpunkten var Mian Lodalen som var den enda som politiserade sin föreläsning. Jag är spänd på att se resultaten av denna dag, och även Stålnacke och co:s min om de inte får den ekonomiska tillväxt de förväntat av den förhoppningsvis ökade öppenheten och mångfalden.

Däremot kan man inte, precis som Lodalen sa, ha förhoppningar om att politikerna kommer lösa det här åt oss, vi måste ta kampen själva!

Josephine Landström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s