S mot väggen för bostadsutförsäljningar

Socialdemokraternas utförsäljningar från det kommunala bostadsbolaget Lulebo var ämnet för en het debatt efter Rättvisepartiet Socialisterna interpellation (frågor) till Luleås kommunalråd Karl Petersen. – Utförsäljningarna av totalt 1300 lägenheter har skett över huvudet på både hyresgäster och kommufullmäktige. Det är djupt odemokratiskt och dessutom i vårt tycke både ett brott mot bolagsordningen och kommunallagen. Ni för en bostadspolitik som bara gynnar de rika, sade Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.

Karl Petersen försvarade utförsäljningarna med att pengarna behövs för renoveringar och nybyggnation.
– Om det behövs pengar för renoveringar, varför tar ni då ut flera miljoner i vinster från Lulebo varje år? Och vem bygger ni för, tex på lulsundsberget, svarade Jonas Brännberg, apropå hyror från 6000 kr för billigaste ettan till 14000 kr för lyxigaste fyran på Lulsundsberget.

Kommunalrådet var svarslös på frågan varför det var dåligt med många kommunalägda lägenheter. ”Inte bra!”, ”inte riktigt bra”, ”så kan vi inte ha det” och ”för konforma” var det enda han kunde komma med och menade att privatiseringen ökar valfriheten.
– Är det att hyrorna hålls nere som är dåligt, eller att det finns en bostadskö utan gräddfiler, att ansvariga politiker kan ställas till svars eller att Lulebo satsar mycket på underhåll? Möjligen är det dåligt för privata fastighetsägare som inte ges möjlighet att tjäna lika mycket pengar. Vår utgångspunkt är hyresgästerna, socialdemokraterna verkar ha valt en annan sida. Vad gäller valfriheten så inskränks den för majoriteten vid en privatisering, sade Jonas Brännberg.

Båda NSD och Norrbottenskuriren uppmärksammade den hårda debatten stort. Det är uppenbart att S kommer fortsätta med nya försäljningar, bygget av en kämpande hyresgäströrelse är akut.
RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s