Krönika: ”Gärna medalj… men först våning på Narvavägen och 100-miljonerspension”

Enligt Financial Stability board tillhör Nordea en av 29 ”systemviktiga finansinstitut” i Europa. Den delstatliga banken är nu i blåsväder efter att under ledning av finska storkapitalisten och bonustalibanen Björn Wahlroos, köpt en våning på för 22,5 miljoner kronor till VD:n Christian Clausen. Nyligen beslutade banken trots storvinster (26 miljarderefter skatt 2010) att sparka 2000 anställda för att nå nya extrema vinstkrav. ”Tajmingkänslan verkar vara lika frånvarande som räntan på kundernas lönekonton” tvingas till och med Svenska Dagbladet konstatera.

Enligt SvD väntas renoveringen av lägenheten kosta 10 miljoner kronor, som trots sina 256 kvardratmeter saknar både badrum och kök. Clausen blir granne med flera ambassader. Som vanligt argumenterar banken att detta behövs för att ”attrahera rätt ledare”. Att Clausen redan varit anställd i fyra år och hittills tjänat drygt 40 miljoner nämner de dock inte. Ett annat sätt att försvara sig har varit att hävda att Clausens nuvarande hyreslägenhet, som också betalas av Nordea, är större!

Styrelseordförande Björn Wahlroos uttalande i SVT:s Rapport avslöjar på ett skrämmande sätt åsikterna hos ledningen för en av europas 29 viktigaste finansinstitut.
– 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Christian leder faktiskt Europas femte största bank.

Man kan ju undra varför ett direktörsjobb föranleder större lägenhet? Ryms direktörer inte i vanliga sängar eller kring normalstora matbord? Eller behöver de 500 tums platt-TV för att kunna läsa textraden? Inte lär de ju vara för att de har fler barn än de asylsökande familjer som trängs in i övergivna kaserner utan rum för avskiljdhet. Bästa förklaringen hittills kom från en partikamrat: ”Det måste ju ha någonstans att förvara sitt enorma ego”.

500 000 kronor om året eller 42 000 kr/ månad kostar lägenheten Nordea enlig Wahlroos, vars åsikt om affären är ”Jag skulle gärna höja hans lön så skulle kunna köpa fler lägenheter om han vill”. Det räcker alltså inte med 256 kvadratmeter, utan det ska vara flera lägenheter. Kanske egot behöver en egen och Clausen måste flytta ut?

Men egentligen ska man inte gnälla på lägenheten. Den är ingenting jämför med Clausens pension: Upp till 124 miljoner kronor kan han kvittera ut. Kontant. När han fyllt 60. Det betyder att han skulle kunna ta ett nytt jobb efteråt och tjäna ihop en till pension. Egot behöver kanske en egen mångmiljonpension….

Vilken ”ledningsstrategi” har högerregeringen har för sitt 13-procentiga ägande i Nordea? I sitt försök att stjäla historien och framstå som ”det nya arbetarpartiet” har de förmodligen kopierat S gamla valslogan inför folkomröstningen om ATP 1957 ”Gärna medalj men först rejäl pension”. Om än något omgjord: ”Gärna medalj… men först en våning på Narvavägen och 100-miljonerspension”.

Wahlroos och Clausen är dock inte ensamma om att roffa åt sig trots finanskris. Handelsbankens Pär Boman och SEB:s Annika Falkengren har också 100-miljonerspensioner. Totalt har dessa tre banker pensionsförpliktelser för tidigare toppchefer på 2,9 miljarder kronor. Nordea har hittills i år avsatt 1,6 miljarder för bonusar till chefer och spekulanter och SEB, som inte redovisat sina siffror ännu, lär hamna på ungefär samma belopp.

Under kapitalismens utveckling har bankerna gått från att vara ekonomins smörjmedel till parasitära spekulanter med monopolställning. De exemplifierar den värsta girigheten med enorma utbetalningar till ägare och ledning, medan anställda, kunder, skattebetalarna och hela samhällsutvecklingen får ta smällen. Kravet på samhälleligt ägande av storbankerna under demokratisk kontroll av och styrning efter samhällets behov, till exempel för investeringar i bostäder och klimatomställning, har kanske aldrig varit så aktuellt som idag.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s