Manifestation mot tvångssteriliseringarna

Onsdagen den 18 januari anordnade RFSL en manifestation mot de tvångssteriliseringarna av transpersoner som fortfarande genomförs av den svenska staten. Vi i RS var på plats, tillsammans med bland annat Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Röda korset.

Personer som önskar byta juridiskt kön är i dag tvungna att ansöka om sterilisering för att få genomgå operationen. Men i motsats till det mest förekommande uppfattningen handlar det sällan om en önskan eller ett val. Självmordssiffrorna på unga HBTQ-personer jämfört med heterosexuella ungdomar talar för sig själv, ett faktum som Josephine Landström från RS Luleå, en av onsdagens talare pekade på.
Trots att lagen beskrivs som den sista resten från andra världskrigets rashygien och anses strida mot mänskliga rättigheter har regeringen inte gjort några seriösa försök att ändra lagstiftningen. Förslagen finns, sa socialdemokraternas representant från Luleå. Förslaget ligger i princip färdigt i Göran Hägglunds skrivbordslåda, men utan vilja att genomföra det. Lagen är inte särskilt svår och absolut inte omöjlig att ändra. Inte heller har den något stöd i det rent fysiska i ett könsbyte. Flera andra länder har sedan länge genomfört könskorregeringar utan steriliseringar och Sverige anklagas nu för att ligga i bakvattnet.

Många av onsdagens talare la skulden på SD och KD, som är de enda partierna som vill ha kvar lagen, men menade också att de tre av fyra riksdagspartierna Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet, måste börja jobba aktivt för en lagändring och inte bara uttrycka sin ogillande åsikt angående tvångssteriliseringarna.
Att tvångssteriliseringarna är kvar visar på regeringens ovilja att förbättra situationen för transpersoner, alla fina ord om att ta bort dem är bara ord och vackra visor inför val. Att man återigen lagt förslaget om att ta bort lagen är ett sätt att rädda Kristdemokraterna och regeringens enighet har fått gå före mänskliga rättigheter. Detta visar på det skriande behovet av en aktiv och kämpande HBT-rörelse, vars gräsrötter kan ta de rättigheter vi inte får.

Max Håkansson, RS Luleå


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s