RS motion om meddelarfrihet antagen

Efter Carema-skandalerna kunde kommunfullmäktigemötet den 30 januari  inget annat än bifalla Rättvisepartiet Socialisternas motion om krav på meddelarfrihet även hos privata leverantörer till Luleå kommun.

Meddelarfrihet innebär att anställda inom offentlig sektor i viss utsträckning utan risk för repressalier kan lämna ut information till media (gäller inte ex sekretessstämplad patientinformation). Till meddelarfriheten finns också ett efterforskningsförbud kopplat, som innebär att de är straffbart att försöka ta reda på vem som lämnat ut informationen. I privata företag finns dock inte alls samma rättigheter.

Det finns flera exempel på hur antällda som gått ut med viktig information till allmänheten fått sparken av privata företag som lever på offentliga pengar. Avskedandet av fackordförande Per Johansson som varnade för säkerhetsbrister i tunnelbanan är ett. Under privat-vård-skandalerna har det också kommit fram hur anställda hotats med avsked för ”illojalitet” när de informerat om brister i vården.

Beslutet i Luleå kommun innebär att kommunen ställer krav på att meddelarfrihet ska gälla hos i kommunal verksamhet som utförs av någon annan.

–          Beslutet i kommunfullmäktige är ett steg framåt men långt ifrån tillräckligt. Fortfarande kan privatasntällda straffas, skillnaden är ”bara” att kommunen nu har rätt att säga upp kontraktet och kräva skadestånd. Framförallt kämpar Rättvisepartiet Socialisterna för att offentlig finansierad verksamhet också ska drivas i offentlig regi. Det är bäst för kvaliteten, inflytande, personalens villkor osv. Privata vinstintressen går aldrig att förena med öppenhet och insyn, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.

Beslutet kan komma att överklagas eftersom borgare kan hävda att det strider mot den EU-anpassade LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) där den fria rörelsen av varor och tjänster och den fria etableringsrätten står över demokrati, öppenhet, kontroll och säkerhet.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s