Ny proposition mot fildelare använder nätmobbning och grooming som ursäkt.

Mitt under uppståndelsen kring ACTA, har regeringen nu lagt fram ett nytt lagförslag som innebär fri tillgång till abonnemangsuppgifter för polis och åklagar även vid ringa brott. Idag är det inte möjligt att plocka ut identiteten bakom en IP-adress om inte brotten anses ligga över bötesnivå.

Men nu vill regeringen alltså underlätta för polis och åklagare genom att tillåta åtkomst av högst privata uppgifter utan att någon preliminär bedömning eller vidare undersökning har genomförts. (Aftonbladet 2012-02-16)

Propositionen läggs fram som ett sätt att bekämpa nätmobbning och grooming (att i sexuellt syfte ta kontakt med minderåriga) och nämner bland annat just den ökade problematiken runt pedofiler på internet. Detta är dock bara en extremt dåligt sydd förklädnad för att ytligare kunna inkräkta på människors integritet över elektronisk kommunikation, samt för att kunna skydda media industrins redan enorma vinster.

Henrik Rasmusson, som är åklagare med specialisering på upphovsbrott säger med en oroväckande positiv attityd att polis och åklagare nu slipper göra förarbeten och preliminära bedömningar på ett brott. Konstigt är det också att just en åklagare med specialisering på upphovsbrott uttalar sig om ett lagförslag som läggs fram som ett verktyg att stoppa nätmobbning och grooming.

Max Håkansson

RS Luleå

Annonser

2 responses to “Ny proposition mot fildelare använder nätmobbning och grooming som ursäkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s