”Är vi alla eniga att fortsätta kampen? – Jaaa!”. Rapport från ockupationen i Dorotea

Ockupanterna på sjukstugan i Dorotea tänker inte ge upp. ”Är vi alla eniga att fortsätta kampen?” frågar mötesordförande Eli Näslund på torsdagens stormöte och får ett rungande ”Jaaa!” till svar.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna kom till Dorotea strax torsdagens stormöte. Ockupanter och alla som vill samlas på möte varje dag klockan 18.
– Våra krav är att akutvården ska vara kvar som tidigare, med fyra akutvårdplatser. Vi kämpar också mot att indragningen av ambulansen i Åsele, förklarar Margareta Dahlqvist, en av ockupationens eldsjälar.

Nedläggningen av akutvården och indragningen av ambulansen är ett dråpslag mot inlandet. Nu ska en ambulans täcka både Dorotea och Åsele kommuner, plus körningar i norra Jämtland.
När de två sista patienterna flyttades ut, den 31 januari, samlades över 100 personer på sjukstugan för att protestera. På förslag från Inger Henriksson beslutades då att inleda en ockupation. 33 personer sov över första natten.
Landstingets styrande politiker från (S) och (MP) har på över tre veckors ockupation inte ens besökt ockupanterna. Istället har landstingsrådet Peter Olofsson försökta manövrera genom att säga att två platser med ”höjd vårdnivå” kunde inrättas på ett äldreboende. Men ockupanterna går inte på  detta och har satt press på kommunen att inte skriva på ett avtal med landstinget. På torsdagen kom beskedet att förhandlingarna om detta strandat.

Ockupationen kommer att uppmärksammas i både Uppdrag Granskning och Debatt i SvT nästa vecka. Stöduttalanden strömmar in från runt om i Sverige. Ockupanterna har enormt stöd lokalt.

– Vi vill ha lika militant kamp i resten av landet, med start i inlandet, sa Inger Henriksson på torsdagskvällens stormöte.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger fullt stöd till  ockupationen i Dorotea. Mer rapporter följer.

Per-Åke Westerlund och Andy Herbert

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s