21 mars, Datalagringsdirektivet genomröstat

Den 21 mars röstade regeringen för det starkt debatterade Datalagringsdirektivet med en klar majoritet, 233 för och 41 emot, efter flera års förhalningar och uppskjutningar. Detta innebär att Sverige fortsätter sin resa mot att kränka de mänskliga rättigheterna och att behandla sina medborgare som brottslingar.

Datalagringsdirektivet säger att telefoni- och internetleverantörer enligt lag måste spara abonnentinformation i minst sex månader.

Telefonileverantörer måste lagra vem du har ringt, var ifrån du ringt, när du har ringt samt vem du Sms:at, när du gjorde det, varifrån du gjorde det och innehållet i Sms:et.

Internetleverantörer måste spara varje IP-adress varje kund haft vid alla tidpunkter. Även tillhandahållare av e-posttjänster ska lagra information om vem du mejlat.

Något som är extra kontroversiellt är att det inte kommer krävas grova brott för att information ska kunna utkrävas, utan det handlar om brott som enbart skulle kunna leda till böter. (för mer information om detta; http://klamberg.blogspot.se/2012/03/en-nyhet-som-verkar-ha-gatt.html)

Kombinerat med FRA-lagen och Ipred-lagen har Sverige en extremt omfattande övervakning och lagfattning mot sina medborgare. Det enda som saknas för total övervakning är en kamera i varje sovrum.

Kurt Palmgren

Annonser

2 responses to “21 mars, Datalagringsdirektivet genomröstat

 1. ”Även tillhandahållare av e-posttjänster ska lagra information om vem du mejlat, vad det stod och när”

  Inte vad det står i mejlen – det måste vara en missuppfattning. Såvitt jag kan förstå omfattas inte företag som erbjuder en e-posttjänst utan att samtidigt vara internetleverantör eller mobiloperatör.

  Det är oklart vad som gäller om en internetleverantör lägger ut sin egen e-posttjänst på entreprenad till ett annat företag. Jag skulle gissa att sådan e-post inte omfattas av trafikdatalatring, men jag är inte helt säker.

  ”Något som är extra kontroversiellt är att det inte krävs grova brott för att information ska kunna utkrävas, utan det handlar om brott som enbart skulle kunna leda till böter.”

  Det stämmer inte i nuläget. Men det kan komma att bli så.

 2. Ah, det om mejlen är fel, kopierade bara och klistrade från telefon.

  På det andra så har ett ”kommer” fallit bort.
  Någon som kan korrigera?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s