Folkpartiet och Centern eniga: vill sänka lönerna

En fjärdedel av alla unga (25,2 %) i Sverige är idag arbetslösa och arbetslösheten är klart större för unga mellan 15 och 24 år än i andra åldersgrupper. Sveriges ungdomsarbetslöshet är högre än snittet inom EU och det vill Fp:s ledare Jan Björklund lösa genom att sänka ingångslönen för unga med 25 %. Om man då ser till t.ex. Kommunals avtalsområde är ingångslönen 16 070 kr och än sänkning med 25 % skulle innebära en lön på ca 12 000 i månaden. Fp:s plan är att lägga upp förslaget i landets hundra största kommuner den närmaste tiden. ”Min bedömning är att det på rätt många håll går att nå enighet” säger Björklund. Med en sänkt ungdomslön kommer företag att anlita allt fler unga men hur många av företagen kommer ha kvar dem som anställda efter dem fyllt 23 och då ska få en höjd lön med 25 %?

Till detta förslag lägger Fp till ett förslag om kortare yrkeskurser för unga som är på väg att hoppa av gymnasiet. En sådan kurs skulle princip eliminera ens chans till vidare utbildning när man nu även planerar att begränsa Komvux. Det skulle leda till att ungdomar kanske måste leva med valet dem gjorde när dem var 15 ända tills man når pension.

Centerpartiet vill ta allt ett steg längre och sänka lönerna på hela arbetsmarknaden. Inte på alla jobb utan bara för arbetslösa och invandrare som har det svårare att komma in på arbetsmarknaden. Centerpartiets talesperson i Arbetsmarknadsfrågor anser att lönerna kan behövas sänkas med 20 – 25 % och kanske ännu mer inom vissa yrken. Det skulle vara ett hårt slag mot arbetarklassen. Det skulle öka klyftorna ännu mer och det skulle bidra till en segregering av samhället och stoppa invandrare ännu mer utanför.

Att skylla arbetslösheten på lönerna är inte acceptabelt! För Annie Lööf är det lätt att säga att lågutbildade, arbetslösa och invandrare som har svårt att komma in i arbetslivet ska få sänkta löner när hon själv har en lön på dryga hundrafemtio tusen.  Idag blir edan de fattigare allt fattigare och de rika blir bara rikare. Det som behövs är en omvändning i hela systemet. Pengarna finns, bara de svenska bankerna går årligen med miljardvinster som sedan prioriteras på bonusar och fallskärmar. För Annie Lööf är det lätt att säga att lågutbildade, arbetslösa och invandrare som har svårt att komma in i arbetslivet ska få sänkta löner när hon själv har en lön på dryga hundrafemtio tusen.

 

Marcus Lövgren 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s