Klyftor fortsätter öka med nytt avtal för personliga assistenter.

Sympatistrejken som skulle brutit ut på flygbussarna i måndags blev aldrig av. Det nya avtal som istället slöts, efter Kommunals nyanställningsblockad, innebär att arbetsgivarnas låglöne-”märke” på 2,6 procent håller. I kronor blev avtalet till och med lägre än Handels, 644 kronor, eftersom avtalet innebar andra ”kostnader för arbetsgivaren”, till exempel 14 dagars uppsägningstid och garanterad arbetstid.

Den garanterade sysselsättningsgraden (och därmed lönen), som tidigare inte fanns överhuvudtaget, innebär dock att arbetsgivaren har rätt att fördela arbetstiden inom en 6-månaders period, vilket fortfarande kan innebära att det blir svårt att veta vilken inkomst man har månad för månad.

–          Jag tror vi hade kunnat få mycket mer om vi låtit sympatistrejken träda i kraft. Det hade gett mer effekt eftersom det är begränsat vad vi själva kan göra på grund av hur jobbet ser ut, säger Johanna Evans, RS-medlem, fackligt aktiv och själv personlig assistent.

–          Men utan nyanställningsblockaden hade vi inte ens fått 14 dagars uppsägningstid. Idag kan man få sluta på stående fot. Men det är fortfarande alldeles för lite för en sådan lågavlönad grupp som oss. Det visar hur lågt värderat yrket är. Vi går in i människor hem och gör allt. Alla dagar, kvällar, nätter och helger. Jag tycker om mitt jobb men det är slitsamt och borde värderas högre.

Till skillnad mot Handels har Kommunal inte gått med på lägre höjningar av ingångslönerna. Det innebär enligt Kommunal att de mest lågavlönades löner stiger med 4,1 procent. Fortfarande ökar lönegapet i kronor mot de manligt dominerade LO-förbunden inom industrin. Till exempel innebar det nya byggavtalet 774 kronor mer i månaden.

–          Det finns pengar att höja vår löner mer. Många vårdföretagare erkänner att de gör stora vinster på personlig assistens, berättar Johanna Evans.

Enligt tidningen Arbetet tjänar de sju jättarna inom personlig assistens 120 miljoner kronor per år på att betala lägre löner än vad som gäller inom offentligt driven personlig assistans. Medellönen hos de privata är endast 19500 kronor i månaden. Precis som inom äldreomsorg och annan vård är det riskkapitalbolag som äger företagen, och slussar vinsterna utomlands genom s.k räntesnurror. ”Nyhetsbyrån TT gick nyligen igenom Humanas årsredovisning. Omsättningen var 2,1 miljarder 2010. Rörelsevinsten blev 104 miljoner kronor. Räntorna kostade 83 miljoner. Därmed var nästan hela vinsten borta – liksom skatten” skrev till exempel Arbetet.

 

Johanna Evans, RS-medlem, fackligt aktiv och personlig assistent

Image


 

Jonas Brännberg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s