S slingrar sig om delade turer

På kommunfullmäktige i måndags ställde Rättvisepartiet Socialisterna Socialdemokraterna mot väggen för deras dubbelspel om delade turer. Offentligt har de sagt att mer resurser kan behövas för att lösa frågan. Men samtidigt förbjuder de den utomstående utredaren att lägga förslag som kostar mer pengar.

–          Vårt uppdrag är att i första hand lösa problemet inom befintlig ram (utan extra pengar), sade socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson.

–          Vem har gett er det uppdraget? Det är ni som beslutar om det ska få kosta eller inte! Dessutom stämmer det inte att ni säger ”i första hand”. Ni förbjuder uttryckligen alla andra förslag än de som håller sig inom nuvarande budget.

Delade turer kan möjligen avskaffas inom nuvarande budget, men då blir det till priset av andra försämringar, till exempel 10-12 timmars pass, mer ensamarbete, lägre bemanning osv. Vad som behövs är en verklig upprustning av äldreomsorgen, sade Jonas Brännberg, en av Rättvisepartiet Socialisternas tre kommunfullmäktigeledamöter.

RS hade också ställt frågan hur länge (s) tycker det är lämpligt att vänta innan de gör verklighet av sitt vallöfte om att avskaffa delade turer.
– Projektet ”10 000 fler lulebor” var inte ens en fråga i valet 2010. Trots det har mycket tid och resurser redan lagts på det. För delade turer-frågan, som var ett att få konkreta vallöften och som är en viktig kvinnofråga, blir det istället långbänk, sade Jonas Brännberg.

Under interpellationsdebatten menade socialdemokraterna att de, om nödvändigt, kommer utnyttja egna resurser istället för den externa utredningen för att lägga fram förslag som behöver mer resurser. Det framkom också att 6-8 arbetsplatser ska engageras under utredningens gång och att möten ska ordnas med både de fackliga organisationerna och politiker under arbetats gång.

–          Det kommer att vara väldigt viktigt att vi som kämpat fortsätter att hålla trycket uppe på poltikerna. Vi kräver full insyn i utredningen och att avskaffandet av delade turer ska vara en del av en upprustning av vården. Vi accepterar inte ett utvattnat förslag, som innebär andra försämringar istället, säger Carolina Löf, kommunfullmäktigeledamot för RS och vikarie inom äldreomsorgen.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s