Nazister hetsar och mordhotar RS:are

I Lördags blev aktiviteten i Luleå störd av två medlemmar ur SMR (Svenska motståndsrörelsen), som tidigare är kände för att ha trakasserat medlemmar i RS både över nätet och ute på stan.

”Jag kände hur någon dunkade mig hårt i axeln och trodde först att det var någon jag kände, men när jag vänder mig om står en SMR:are där.” säger Josephine Landström, Luleå. De började med att hetsa och ”diskutera” men gick efter 10-15 minuter över till att skrika när de inte fick den uppmärksamhet de ville ha.
”De försöker psyka en med att kommentera ens utseende, men det är ju bara att strunta i det. Det var särskilt obehagligt att de hotade oss samtidigt som en annan kamrat hade sin son med sig.” fortsätter Josephine och berättar att hon upplevde nazisternas kroppsspråk som hotfullt. När hon försökte flytta sig bort en bit för att kunna fortsätta med aktiviteten följde de båda kända nazisterna efter henne. Åtminstone en av de båda var berusade och hade alkoholhaltig dryck i handen.

De båda personerna är sedan tidigare kända av polisen och en av dem är även sen tidigare dömd. Det är viktigt att vara medveten om hotet från nazister, de är ett hot mot alla; antirasister, fackligt aktiva, kvinnor, arbetare mfl.  Raymond Ohlson, som senare kom till platsen säger att det är viktigt att visa att gatorna tillhör vanligt folk och inte nazisterna, något som han också lät ljuda över platsen för allmänheten att höra.

”Jag sa inte åt dem att gå där ifrån, jag skrek det så att folk runtomkring skulle höra och vara medvetna om vad för slags personer de är. De ska veta att de inte har någon plattform här” säger han i intervjun efteråt.

Polisen anlände till platsen av uppståndelsen och bad de båda medlemmarna från den nazistiska organisationen att gå en bit bort.

Image
”Den ena av dem tittade rakt på mig och drog fingret över halsen, ett väldigt tydligt budskap” uppger Raymond. ”Jag anmälde det som mordhot och tycker det är viktigt att rapportera sådana här händelser även om inget kommer hända med anmälan, det är en markering som viktigt är att göra för att visa att RS inte kommer backa eller låta sig skrämmas till tystnad. Det är också viktigt att rapportera händelsen till kamrater och att bemöta attackerna på ett politiskt plan, även i efterhand.”

De här attackerna mot medlemmar visar bara ytligare på hur splittrade och små rasistiska och nazistiska grupper har blivit, inte minst syntes det i den enorma motdemonstration i Kortedala, Göteborg tidigare under våren. Deras attacker mot medlemmar och aktiviteter visar på en tydlig desperation.

”Varenda liten upptrappning som sådana här grupper göra kommer vi slå tillbaka med tredubbel kraft” Säger Raymond Ohlson som avslutande ord.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s