”Självklart fortsätter vi ockupationen!”

Offensiv har intervjuat Margareta Dahlkvist från Dorotea-upproret.

Ni har ju ockuperat sjukstugan väldigt länge nu. Vad har hänt under ockupationen?

– Ja, vi började ju 31 januari, den sista dagen akutmottagningen och akutplatserna hade öppet. Så sen den första januari har vi varit helt utan akutvård, och vissa är tvungna att åka så långt som 17 mil till närmsta akutvård. Sen dess har vi skrivit insändare och försökt påverka politikerna och invånare i andra kommuner. Det här påverkar ju hela landstinget. Så vi försöker att sprida det och sätta perspektiv för människor där de bor. Vi har jobbat mycket med att hitta och sprida information, tex en konsekvensbeskrivning som sades inte finnas har vi fått tag i nu. Vi har demonstrerat och jobbat tvärpolitiskt, vilket vi tycker är jätteviktigt. Vi har även fått partier i kommunfullmäktige att ställa sig bakom vårt krav på att få tillbaka akutvården. I första skedet vill vi få tillbaka den akutvård vi hade, och sen se hur det kan lösas långsiktigt. Man måste ju se grunden, det här har ju hållit på i 30 år, det är inte nånting som bara dök upp! Det finns ju pengar, men används de verkligen på rätt ställen? Vi försöker hela tiden att höja medvetenheten bland invånarna i både Dorotea men också andra kommuner. Nu har vi ju Lapplandsupproret, där vi tillsammans jobbar för att sprida detta i hela landet. Tillsammans blir vi mycket större och starkare.

Vad har höjdpunkterna i kampen varit hittills?

– Oj, vad svårt! Det har ju varit många höjdpunkter, men det mest fantastiska är ändå det stora stöd vi fått. Både från företag och privatpersoner, människor skänker pengar, tid och mat till oss. Det har varit en stor uppslutning bakom oss, och även mediauppmärksamhet. Men att vanligt folk ger så mycket tid är nog störst. Vi demonstrerade den 30 april och gick till majbrasan, och då var vi kring 120 stycken. Det är svårt att greppa hur stor uppmärksamhet vi fått.

Vad ska ske härnäst?

Nu jobbar vi med det här folkinitativet för en omröstning och upprivande av nedläggningsbeslutet. Vi behöver 22 000 namn, vilket är väldigt mycket med tanke på att vi är knappt 3000 invånare. 
Det arbetet tar mycket tid, och särskilt det administrativa då ingen tidigare gjort det här. Så vi gör ett riktigt hundjobb med det. Vi jobbar även med andra län och kommuner för att få upp det här på en högre nivå, det är ju inget landsting som inte drabbas av nedskärningar.
Vi planerar också att följa upp olika saker och dyka upp på många saker för att visa att vi finns kvar. Och självklart så fortsätter ju ockupationen!

Du var ju med på Offensiv 1000-helgen. Vad hade du för förväntningar på det och stämde de in?

– Jag visste inte så mycket om det, så jag förväntade mig mer att få träffa andra och höra vad de tyckte om upproret. Det var väldigt kul att folk var så pass medvetna om vår kamp, många kom bara för att säga hej! Det var roligt att träffa de som läst mycket om oss.

Josephine Landström, RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s