Bra stämning på RS sommarlägers första dag

– Den spanska krisen måste ses som en del av en global kris för hela det kapitalistiska systemet. Det handlar inte bara om Europa. I USA saktar ekonomin in och Kinas inbromsning kommer få stora effekter för många av världens ekonomier, inledde Juan från Spanien på stormötet ”Krisen i Europa” som inledde RS sommarläger.

– I Spanien är 5,6 miljoner arbetslösa, varav hälften är ungdomar. Det pågår en social katastrof i landet. Ändå är högerregeringens medicin ännu mer åtstramningar, för att rädda spekulanterna och bankdirektörernas pengar medan ekonomin rasar, fortsatte han.

– Men samtidigt växer en radikalisering och det blir allt mer protester, vilket syntes i massdemonstrationer runt om i landet den 19 juli. I Madrid marscherade 800 000 och i Barcelona 400 000. Protesterna sammanförde gruvarbetarnas militanta kamp med andra fackföreningar, arbetare, studenter, indignados-rörelsen mfl. Nästa mobilisering blir en generalstrejk den 15 september, berättade Juan.

Per Olsson från Offensivs redaktion breddade perspektivet och visade att det inte bara är en ekonomisk och social kris, utan även en djup politisk kris för det politiska etablissemanget.

– De har ingen lösning på krisen, träter allt mer inbördes och förtroendet från allmänheten rasar. I Italien har hela det politiska systemet kollapsat. Samtidigt som vänstern har kunnat nå framgångar, som Syriza i Grekland, så hotar också en ökning av populism, nationalism och rasism. För socialister handlar det om att ge ett klart och tydligt socialistiskt alternativ till kapitalismen med krav på att vägra betala statsskulden, att förstatliga stora företag och banker samt en plan för offentliga investeringar som både ger jobb och tar itu med de sociala behoven. Arbetarrörelsen kan återuppbyggas i den masskamp som sker i allt fler länder. Nya partier kommer att formas och med kampen lägga grunden för arbetarregeringar som behövs för att bryta EU-etablissemangets nedskärningspolitik. Ett steg på vägen är en kampanj för en alleuropeisk dag av strejker mot nedskärningspolitiken.

Efter diskussioner och välbehövlig siesta med bad följde fyra olika seminarier på kvällen. Marx bok Kapitalet, ”Den nya klasskolan”, begränsande könsroller samt ”Vårdnedskärningarna och Doroteaockupationen” stod på dagordningen.

– Regeringen med major Jan Björklund i spetsen för ett ideologisk krig mot en jämlik skola för alla. Från att ha varit bland den mest jämlika skolan i världen har det bara gått utför sedan 1990-talet. Orsakerna finns i kommunaliseringen av skolan, de minskade resurserna, segregeringen med friskolor, det ”fria” skolvalet och högerregeringens ”reformer” och katederundervisning, inledde Lina Westerlund på seminariet om den nya klasskolan.

I diskussionen togs det upp om hur lärarnas tid inte räcker till, om det negativa resultaten för alla av en  uppdelning av eleverna, om ökningen av religiösa friskolor och om hur elever, lärare och föräldrar behöver engageras i kampanjen Välfärd utan vinst.

 RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s