”Ett samarbete med ett borgerligt parti skulle vara ett självmord för arbetarrörelsen”

Under ett av seminarierna på sommarlägrets andra dag disskuterades Frankrike på 1930-talet och varför arbetarklassen inte lyckades ta makten.

Börskraschen 1929 var en stor händelse som följde med hela 30-talet och samtidigt så stärkte Stalin sin makt i Sovjet.  1920 gick en majoritet av Frankrikes socialistiska parti in i den tredje internationalen och bildade där med Frankrikes kommunistiska parti. En minoritet av socialistiska partiet följde inte med in i internationalen och var ungefär hälften så stort som Kommunistiska partiet. Partiet arbetade och genomförde dock inte en marxistisk politik.

Bristen på kamp gjorde partiet oattraktivt bland arbetarna och man förlorade många medlemmar samtidigt som det socialistiska partiet (Socialdemokraterna) ökade till fyra ggr så stort som kommunisterna. Trotskij, som bodde i Frankrike under många år, visade att man kan få över småborgare till vänster om man visar och avslöjar de borgerliga partiernas politik som förespråkar bland annat nedskärningar.

Arbetslösheten i Frankrike sjönk med omkring 25 % under de första åren av 30-talet och regeringen fortsatte på sin väg högerut. Samtidigt radikaliserades arbetarna och en Trotskistisk grupp bildades. Trotskisterna förespråkade en enhetsfront mot högerregeringen och fascisterna och en sådan bildades sedan, men mellan Socialistiska partiet och Kommunisterna efter att Stalin (som hade stort inflytande i Kommunistiska partiet) vände i frågan om att ha en front tillsammans med Socialistiska partiet.

Även ett borgerligt parti slöt till enhetsfronten, som då kom att kallas folkfronten, vilket stalinisterna inom Kommunistiska partiet förespråkade och sa att det var en viktig del av kampen. Trotskij svarade till det genom att säga att ett samarbete med ett borgerligt parti skulle vara ett självmord för arbetarrörelsen.

Masstrejker och demonstrationer bröt ut ibland annat metallfacken för bättre arbetsförhållanden och löner. Efter några halvdanna löften så uppmanade alla partierna, utom Trotskisterna att arbetarna skulle sluta kämpa och acceptera villkoren och i slutändan var det kommunistiska partiets och det socialistiska partiets svek som gjorde att arbetarrörelsen aldrig kom till makten.

Efter Katja Raetz inledning, där hon b.la tog upp ovanstående, så nämndes, under diskussionen, b.la hur 30-talet var revolutionernas och kontrarevolutionernas årtionden där arbetarna hade chansen att ta makten vid flertalet tillfällen men årtiondet slutade istället med ett av värdens största blodbad. Andra världskriget.

 

Raymond Ohlsson höll i seminariet Vem behöver kärnkraft där katastrofen i Fukushima och de massiva protester som ledde till att alla reaktorer i hela Japan har varit avstängda i en tid. I diskussionen efteråt kom flera viktiga punkter upp, bland annat att en av USA:s ursäkter till militära insattser i mellanöstern har varit misstankar om ”smutsiga bomber”, samtidigt som USA själva producerar massivt radioaktivt avfall genom kärnkraft.

Det största problemet angående slutförvaringen av avfallsprodukter togs också upp.

Diskussionen halkade mot slutet in på andra miljöproblem där sopkriget i Italien och böndernas förtryck i bland annat Kina kom upp.

Stormötet på kvällen handlade om antirasism och asylkamp där Minela poängterade att antal flyktingar har fördubblats de senaste åren och hur 63 % av alla flyktingar hamnar i Pakistan, Iran och Syrien. Hon pratade även om fort Europa och den allt hårdare bevakningen över flyktingar som kommer till Europa och hur högerextrema partier har kommit in i många regeringar, t.ex. Gyllene  gryning i Grekland och Jobbik i Ungern.

Camilo fortsatte sedan att berätta om rasismens ursprung och RS långa tradition med antirasismkamp där våra erfarenheter är viktiga för att kunna bygga upp antirasistisk rörelse. Han fortsatte att berätta om demonstrationen mot nationaldemokraterna på Kortedala torg och vikten av mobilisering för spridning av vår politik.

Mattias avslutade inledningen med att berätta om Asylrörelsen stora mediauppmärksamhet under pride och Asylforum. Han fortsatte sedan med att berätta om hur polisvåldet och rättsväsendets repression ökar och hur polisen känner av pressen från Asylrörelsen. Han avslutade all med att prata om hur kamp i Boden har fått asylsökandes levnadsvillkår har ökat.

 

Rs Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s