17 september-protest även i Luleå

På ett uppstartsmöte i Luleå den 23 augusti beslutades om att bilda ett Välfärd utan vinst-nätverk även i Luleå. Nu satsas för fullt på en protest-manifetsation den 17 september.

Ett tiotal personer deltog på det första mötet, både från politiska organisationer som Ung Vänster, Rättvisepartiet Socialisterna, Luleå LS av SAC, Vänsterpartiet, Elevkampanjen, Kommunistiska partiet och enskilda individer.

Även om privatiseringarna inte gått lika långt i Norrbotten som i resten av landet är problemen tydliga. Privatiseringarna av apoteken har redan lett till hot om nedläggning i glesbygden. Medan Arvidjaurs enda apotek hotas av nedläggning, och det blir 7 mil till närmaste riktiga apotet, finns nu fyra apotek inom några hundra meter i Luleå centrum. Landstinget utreder en privatisering av ambulanssjukvården och det så kallade ”fria vårdvalet” utarmar de offentliga vårdcentralerna. Allt fler friskolor köps upp av storariskkapitalbolag, nu senast den regionala friskolan Norrskenet som tagits över av Wallenbergägda Academedia, sveriges största friskolekoncern. Dessutom ”jämförs” den offentliga verksamheten hela tiden mot privat, där resurserna dras ned för att öka vinsten. Därför dras även den offentliga verksamheten med i ett ”race mot botten”, när det istället är behovav en stor upprustning.

Inför nästa nätverksmöte den 3 september, då programmet spikas i detalj, kommer affischer sättas upp, flygblad tryckas och fler organisationer kontaktas. Kontakta rs.lulea@socialisterna.org eller 0920-220874 om du vill hjälpa till!

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s