Ideologisk attack på Lulebo fortsätter

Ytterligare 210 lägenheter har sålts av det kommunala bostadsbolaget Lulebo. Denna gång är det hyresgästerna på gränderna i Gammelstad som säljs över en natt. Samtidigt har Akelius fastigheter, som Lulebo tidigare sålt lägenheter till, visat att privata ägare bara vill maximera vinsten.

Lulebo ursäktar återigen försäljningen med att de behöver kapital för att renovera det övriga beståndet. Men om s-styrda Luleå kommun inte plockat ut årliga vinster ur Lulebo hade renoveringar kunnat finansieras utan försäljningar. De senaste nio åren har vinsterna efter finansnetto varit sammanlagt 135 miljoner kronor. Samtidigt har 1500 lägenheter sålts till ett värd av 677 miljoner kronor.

När Lulebo sålde sina första lägenheter till Akelius fastigheter 2005 sade s-ledningen att de sålde till ”långsiktiga ägare”. Roger Akelius är en kapitalist boende på Bahamas som gjorde sig ett namn på 80-talet när han försökte lära svenska folket hur man nolltaxerar/skattesmiter. Hans fastighetsbolag ägs av en stiftelse i skatteparadiset Cypern. Nyligen plockade han ut 900 miljoner kronor ur sin fastighetsrörelse. Dessutom vill han nu omvandla hyresrätter i Luleå och flera andra städer till bostadsrätter. I Luleå är förstås försäljningspriset mer än dubbelt så högt som vad han köpte lägenheterna år 2005. Därmed minskar tillgången på hyresrätter ytterligare och möjligheterna till boende för arbetslösa, ungdomar och andra med små möjligheter att få lån begränsas ännu mer.

–          Försäljningen av Lulebos lägenheter är ideologisk och framkallade av en press från privata fastighetsägare, som tycker att Lulebos storlek förhindrar dem att från att göra stora vinster på boendemarknaden. Det visas också av Lulebos ovilja att bygga studentbostäder, trots extrem bostadsbrist, för att de inte vill stöta sig med den privata studentlägenhets-hyresvärden Lindbäcks bygg, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

 

RS Luleå

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s