Skolstrejk i Gällevare

I skymundan av förberedelserna för strejken på Globala skolan i Stockholm skedde även en annan skolstrejk i landet.

Föräldrar till elever i årskurs sju vid Tallbackaskolan skrev ett brev till skolledningen och kommunalrådet utan att få någon respons. De upprördes av att lärarna inte gick in och stoppade slagsmålen som uppstod med hänvisning att de inte fått någon utbildning i konflikthantering.

I måndags 8/10 tog föräldrarna beslutet att hålla sina barn hemma i protest mot oroligheterna som varit i klass sju. Efter våld, hot och trakasserier tog föräldrarna ett enhälligt beslut att hålla sina barn hemma tills skolan gör något konkret för att förbättra situationen för eleverna.

Ingegerd Strandelin, rektor på skolan, sammankallade ett krismöte med skolchefen Annica Eriksson .

– Vi ser allvarligt på situationen. Vi har påbörjat en handlingsplan för att komma till rätta med problemen och vi tycker det är viktigt att ha med föräldrarna. Även elevhälsan är inblandad, säger Strandelin till NSD (8/10-12)

Handlingsplanen ska lägga fokus på att säkerställa elevernas trivsel och trygghet, både på person-, grupp-, och skolnivå.

På måndagskvällen hölls ett möte mellan föräldrarna och skolledningen vilket resulterade i att de 25 eleverna skulle fortsätta stanna hemma, Föräldrarna ville inte släppa tillbaka dem.

– De går inte tillbaka på tisdagen. Kommer det inte ett konkret förslag kan barnen stanna hemma dagen därpå och dagen därpå, säger föräldern Maria Karkiainen till NSD (8/10-12)

Efter att eleverna stannat hemma mellan måndagen till onsdagen tog föräldrarna på onsdagkvällen, efter ännu ett möte med skolledningen, att barnen skulle gå till skolan igen på torsdagen. Föräldrarna fick igenom sitt krav på att man ska satsa resurser på att förbättra situationen, de fick även igenom sitt krav på att ingen annan klass skulle drabbas av resursförstärkningen till sjundeklassen. Istället för att återgå till det vanliga skolarbetet på torsdagen och fredagen kommer lärarna och eleverna att fastställa en gemensam värdegrund och arbeta fram och fastställa regler som eleverna och lärarna kommer överens om.

Föräldrarna kommer att genomföra spontana och oannonserade besök i klassen under höstterminen för att se till att skolan håller löftet och att klassen inte faller tillbaka i den gamla cirkeln.

Men det är inte bara på Tallbackaskolan som det varit oroligt. Även på Sjöparksskolan och hedskolan har det varit stökigt. Skolinspektionen har handlagt ett ärende om stökig skolmiljö på de två ovanstående skolorna. Efter att assistenterna på skolorna tagits bort har eleverna upplevt oro i klasserna och på Sjöparksskolan säger skolinspektionen att det är stökiga klasser och eleverna har inte tillgång till behöriga lärare. Detta går rakt emot vad arbetsmiljölagen och skollagen, som säger att elever ska ha en god arbetsmiljö utan buller, stress och kränkningar.

Gällevare har drabbats hårt av besparingskrav och man ser hur arbetsmiljön har blivit sämre. 2011 hade t.ex. Sjöparksskolan bara 2,5 anställda på 75 elever vilket har resulterat i stora grupper och det pedagogiska innehållet utarmas.

 

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s