Elever i Luleå kämpar för sina lärare

Kommunen har hotat om att säga upp 20 lärare på Luleå gymnasieskola, som redan är en av de skolor som får minst pengar.  I kommunen har man även tagit bort vikariepoolen vilket har medfört att allt fler lektioner har blivit inställda och på Luleå kommuns hemsida har de själva skrivit om hur det är vikariebrist i kommunens skolor.

Ett tiotal elever från olika program på gymnasieskolan har tillsammans med Elevkampanjen tagit initiativ till en samordningsgrupp och har beslutat och börjat mobilisera till en manifestation mot nedskärningarna i skolan som kommer hållas den tolfte november utanför stadshuset i Luleå. Manifestationen kommer starta vid 10.00 då man uppmanar elever att gå från lektionerna för att visa sitt missnöje. Samordningsgruppen håller även på att skriva ett brev till Gymnasieskolans olika rektorer, samt gymnasiechefen, kommunalrådet, Barn och utbildningsnämnden och alla kommunens partiordförande för att visa att det finns ett motstånd bland eleverna och för att uppmana de ovanstående att stödja eleverna och lärarna.

”En namnlista är gjord  som vi har gått runt med och fått in kring 150 namn bara på Estetiska programmet, vilket är mer än en tredjedel av eleverna, Nästan alla skolans lärare har också skrivit på den. Nu ska vi ut på de andra skolorna och har mål på att få in 500 namn till, vilket skulle betyda att en fjärdedel av alla elever på Luleå Gymnasieskola skulle ha skrivit på.” Säger Marcus Löfgren, medlem i Elevkampanjen och är med i samordningsgruppen.

”Det är en väldigt viktig fråga som berör alla inom skolan på ett väldigt negativt sätt, att sparka 20 lärare vore att begränsa vår utbildning och undervisning, då den redan är begränsad och nedskuren” säger Linn Mäkelä, en av de elever som har engagerat sig och som sitter i samordningsgruppen.

I Luleå kommun har man sett en minskning i elevkullarna från de som är födda 1995, men från de som är födda 2000 och framåt ser man att elevkullarna har ökat och blivit större

”Det är dumt att de överväger ett så kortsiktigt beslut, särskilt med vikariepoolen eftersom det redan är brist på vikarier och lärare, speciellt eftersom det är svårt att hitta nya lärare när så få väljer lärarutbildningen” Säger Madeleine Lind, även hon är med i samordningsgruppen.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s