Inga pengar = ingen lösning på delade turer!

I förra veckan presenterades den tredje utredningen om delade turer inom vård och omsorg i Luleå kommun. Som väntat fanns inga förslag som skulle lösa de ofta helt oacceptabla arbetsvillkoren. Orsaken är enkel : S-ledningen hade förbjudit presentation av alternativ som kostade pengar.

Utredningen, som utförts av privata konsulter, konstaterar till stor del saker som personalen vetat sen länge:

–          Det är inte ett schematekniskt problem.

–          Problemen är störst på vård- och omorgsboenden

–          Det finns stora variationer i antalet delade turer per anställd men problemet är större med fler månadsanställda på heltid.

–          Antalet delade turer går att minska inom ekonomisk ram, till exempel genom att jobba fler korta pass – och därmed få ännu mindre tid till återhämtning eller superlånga pass – vilket sliter mycket hårt.

Vad gäller lösningar kan rapporten egentligen läsas hur som helst. S-ledningen som inte vill skjuta till några nya pengar kan läsa det som att schemaproblemen bara är en ”attitydfråga” från personalen. Samtidigt som rapporten tar upp att det kostar pengar att avskaffa de delade turerna (som till 95% är ofrivilliga eller för att alternativet är ännu värre).

De enda verkligt konkreta förslag som redovisas i utredningen är:

–          Förlänga schemaperioderna på vård- och omsorgsboende till 6 veckor.

–          De som ”frivilligt” arbetar delade turer ska får någon slags kompensation.

–          Återgång till mer lokal schemaläggning

–          Den enda slutsats som RS verkligen kan hålla med om fullt ut i rapporten är att det måste börja hända något nu. Grundproblemet är den allt för låga grundbemanningen. Utan mer resurser kommer en eventuell minskning av delade turer bara kunna åstadkommas genom andra försämringar för personalen eller brukare, till exempel än mer ”flexibilitet”. Vi kämpar alltid för högre lön till vårdanställda men kommunen ska inte med småsmulor kunnat köpa sig fri från en dräglig arbetsmiljö. Därför måste kampen fortsätta, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s