Ibland bara måste man, David Levithan

ibland Ibland bara måste man, är en bok av tidigare kända hbt författaren David Levithan. Bokens       originaltitel, boy meets boy, talar tydligare om bokens innehåll än den svenska titlen. Den utspelar sig i ett samhälle där heteronormen lyser med sin frånvaro – istället saknas könsnormer helt och hållet

Vi får följa Paul och Noah, och deras kärlekstrubbel och tonårsbekymmer. Levithan har på ett slående sätt målat upp en värld, där homosexuallitet är lika vanligt och accepterat som hetrosexuallitet. Själva faktumet att bokens huvudperson har vad vi i en ”vanlig” värld skulle kalla avvikande sexualitet, nämns bara i förbifarten för att sedan inte ägnas mycket mer tid och energi. Istället flyttas bokens fokus från det politiska och sociala förtrycket som finns i vårt samhälle, till att faktiska porträttera helt vanliga ungdomar och deras bekymmer.

Hela boken sticker ut från den mängd hbt litteratur där kamp, förtyck, våld och tal om det ”normala” står i centrum, och visar istället på ett samhälle där hetosexuellitet lever jämsides med homosexuallitet utan problem. Kamp är en vital och livsviktig del för hbt rörelsen, vilket aldrig får glömmas bort. Dock får man i, Ibland bara måste man, se en glimt av hur världen skulle kunna se ut, och förhoppningsvis kommer utvecklas till med fortsatt socialistisk kamp och ett antikapitalistiskt program.

Förutom avdramatiseringen av homoförhållanden, känns boken till skillnad från många andra ungdomsromaner, jordnära och bokens många karaktärer är lätta att sätta sig in hos. Man känner en samhörighet i Paus bekymmer, tankar och känslor och får intrycket av att boken handlar om helt vanliga människor, som inte är perfekta, inte upphöjda och inte speciella, utan är precis som oss andra. Levithan berättar på att ödmjukt och personligt sätt, han har ett fantastiskt flyt i sitt språk och alltid en humoristisk glimt i berättandet. Det är en lättläst och lätthanterlig bok som är omöjligt att lägga ifrån sig och som står som en självklar favorit i hyllan. Den kan rekommenderas varmt till alla, både ur politiska och opolitiska syften.

 

Max Håkansson

Luleå

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s