RS ställer krav på agerande efter skolledningens agerande på Tunaskolan

Efter att skolledningen på Tunaskolan i Luleå försvarat en sexistisk målning utanför en toalett har Rättvisepartiet Socialisterna skrivit en interpellation till kommunfullmäktige. En interpellation är ett antal frågor som den styrande majoriteten ska svara på och som sedan diskuteras av hela kommunfullmäktige.
Denna interpellation kommer debatteras på kommunfullmäktigemötet måndag den 25 februari.

Snabbinterpellation till Barn- och utbildningsnämndens ordförande om skolans arbete mot sexuella trakasserier

Den senaste tiden har det blossat upp en debatt om skolans inställning till sexism och sexuella trakasserier efter att en väggmålning på Tunaskolan i Luleå uppmärksammats.

Målningen utanför en av skolans toaletter visar en man som hänger över en vägg för att titta in på kvinnan.

toalett_tunaskolan

Liksom många ungdomar och andra som reagerat anser jag att målningen är mycket olämplig. Den bagatelliserar och skämtar om de t som faktiskt är ett brott; sexuellt ofredande.

Dessutom förstärker bilden idén om stora könsskillnader, det vill säga att  män och kvinnor i grunden är olika typer av varelser med olika egenskaper. Bilden reproducerar gamla, farliga och unkna föreställningar dels om att män är mer sexuella än kvinnor och dels om att mäns sexuella intresse per definition riktas mot kvinnor.

Frågan: vad är en kille? besvaras av målningen på det här sättet: en person som hänger kroppen på en vägg för att smygtitta på kvinnors halvnakna kroppar. Frågan: vad är en tjej? besvaras av målningen på det här sättet: en person som halvnaken blir betraktad, objektifierad, av en kille. Båda stereotyperna utgör allvarliga problem.

Tyvärr är det mer än ett isolerat misstag, ett uttryck för att unkna könsroller finns i samhället och ibland kommer upp till ytan, vore en sak. Problemet är att bilden fått vara kvar så länge utan att skolledningen agerat, och att när kritiken har kommit, så har de ändå vidhållit att bilden ska vara kvar och försvarat den.

Enligt uppgift ska även en elevenkät gjorts om bilden är problematisk eller inte. Och ett kollage om debatten satts upp kring bilden. Översätt istället bildens innehåll till rasistiska stereotyper, och tänk att skolan skulle haft en uppenbart antisemitisk målning på en vägg. En elev säger ”den här målningen är rasistisk”. Det genomförs en enkät som säger att 98 procent av eleverna inte tycker att bilden är rasistisk, och skolan väljer inte bara att ha kvar bilden, utan dessutom att göra ett collage av allt som sagts om målningen omkring den.

Summan av hela debatten är att det uppenbarligen finns ett behov av att diskutera frågor i skolan som till exempel ”Vad är sexuellt ofredande och sexuella trakasserier?” ”Hur ska sådant bemötas?” ”Vilken är skolans inställning till inskränkande könsroller?” ”Hur ska skolan agera mot heteronormativiteten i skolan och samhället?”

Jag har därför följande frågor
1. Vilka beslut har BUN sedan tidigare tagit för att hantera dessa frågor?

2. Har ni diskuterat några nya initiativ i ljuset av senaste tidens händelser, som tyvärr visar på stora brister i hur skolan ska agera?

 

 

Jonas Brännberg

Gruppledare Rättvisepartiet Socialisterna

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s