Tomt prat bakom S jobbutspel

”Jobben först” ska stå först

Inför Socialdemokraternas partikongress i april har den socialdemokratiska partistyrelsen med Stefan Löfvén i spetsen gjort ett jobbutspel. De föreslår att kongressens kommande ”prioriteringsdokument” ska ha en ”portalparagraf” om ”Jobben först” som sätter full sysselsättning  före alla andra prioriteringar.  Hur det ska gå till att skapa jobb sägs det dock mindre om.

–          Alla får gå igenom detta, exakt vad det kommer att innebära, det kan inte jag svara på nu. Men det kommer att bli en uppgift till alla att titta på hur vi skapar mer sysselsättning, sade Stefan Löfven till DN 130123.

”Det kan jag inte svara på nu” har blivit ett standardsvar för s-ledningen i många frågor, och nu växer kritiken när någon Löfvén-effekt inte längre syns i opinionsundersökningarna.  I senaste DN/Ipsos var Socialdemokraterna återigen under 30 procent.

I de konkreta förslag som ges syns väldigt få satsningar. Ett område i kris är skolan, där det skulle behövas ett återförstatligande och tusentals fler anställda: lärare, elevvårdande personal, lokalvårdare osv osv. Istället för en verklig jobbsatsning på skolan gick Löfvén och skoltalesperson Ibrahim Baylan ut stort med att de kräver att gymnasieskolan skall bli obligatorisk. ”Skoltrötthet kan aldrig mötas med uppgivenhet eller kravlöshet.” och ”Det viktigaste är att eleverna möter skickliga och engagerade lärare som hjälper och motiverar i skolarbetet.” var tråkiga varianter av skolminister Björklunds (Fp) orerande som lägger skulden på ”odisciplinerade” elever och lärare som ”inte förmår att motivera”.  Inget om lärarnas omänskliga arbetsbörda, miljarderna till skatteparadis via privata skolkoncerner, nedskärningarna och det faktum att alla ungdomar idag mycket väl vet att gymnasiet i praktiken är obligatoriskt. Det är helt andra skäl än avsaknaden av ett skolobligatorium, som gör att unga hoppar av gymnasiet.  Totalt vill S satsa tre miljarder mer på skolan än regeringen – en totalt otillräcklig summa givet den total krisen i skolan.

När det gäller jobbpolitiken är (s) enda konkreta förslag  att

  1. Offentliga upphandlingar ”där det är lämpligt” ska kräva att långtidsarbetslösa, funktionshindrade mfl bereds anställning
  2. ”Sysselsättningsgapet” mellan män och kvinnor ska minska genom satsningar på kvinnors arbetsmiljö, så de kan arbeta längre.

Även om jobb till långstidsarbetslösa och funktionshindrade är bra så betyder sådana krav i upphandlingar inte fler jobb. Tvärtom innebär privatiseringar – när offentliga jobb upphandlas – i nio av tio fall färre jobb. Ett nyligt exempel på detta avslöjades i januari av Kommunalarbetaren, som skrev om hur städtiden halverats när lokalvården på 24 vårdcentraler i Skåne privatiserades .

Eftersom socialdemokraterna idag förlitar sig på ”marknaden” för sin ”jobbpolitik” (och all annan politik) innebär en s-ledd regering 2014 fortsatt jobbslakt i den kapitalistiska krisens spår, inte nya jobb. Bristen på alternativ är också grundorsaken till varför 40-procentsstödet i opinionen tillhör historien och varför många före detta s-väljare i brist på annat vänt sig till Sverigedemokraterna. En verkligt jobbsatsning kräver en socialistisk politik, med ett program för offentliga investeringar i välfärdsjobb, klimatomställning mm kopplat till att riva upp privatiseringar och ett förstatligande av stora företag och banker med styre underifrån istället för direktörsstyre i jakt på största möjliga vinst.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s