Pajala i händerna på spekulanter

I tisdags meddelade Northland Resources att den redan tidsförlängda nyemmissionen av aktier för att få in nytt kapital avbryts. Därmed handlar det bara om dagar innan Northland är konkursmässiga och all gruvbrytning i Pajala hotas.

Efter att aktien redan fallit med 90 procent var oddsen inte speciellt bra för att en nyemmission skulle ge det kapitaltillskott på 1,6 miljarder kronor som krävs. Även det utökade obligationslånet på 790 miljoner kronor ställs in och nu pågår förhandlingar med ”intressenter och andra aktörer” för att sy ihop en lösning.

Ortbefolkningen och lokala politiker håller hoppet uppe med argument som att de stora investeringarna redan är gjorda och att gruvan inte går att flytta på, även om Northland skulle gå i konkurs och gruvan säljas vidare.

spekulantFaktum är att en hel bygds framtid nu ligget i händerna på spekulander på den internationella kapitalmarknaden. Dels i form av att överenskommelser om nya lån måste godkännas av de nuvarande långivare, dels av att eventuella ”investerare” känner till Northlands kris och kommer utnyttja situationen fullt ut för att kunna maximera vinsten. För småsparare som köpt Northlands aktier innebär detta katastrof, när aktien i princip kommer att bli värdelös.

Att Nortland inte lyckats lösa sin finansiering trots att de känt till problemen sedan oktober tyder på att någon form av omförhandling av lån och/eller underleverantörskontrakt måste till för att göra gruvdriften lönsam enligt den kapitalistiska marknadens logik. För under kapitalismen räcker det inte med att det finns möjlighet att bryta järnmalm, en anläggning och efterfrågan för att verksamheten ska leva vidare, den måste också generera tillräckligt mycket vinst till kapitalägarna.

Om gruvan stänger hotas både människors levnadsstandard och miljön. Northland har bara tvingats avsätta 10 miljoner kronor för att återställa gruvområdet vilket är helt otillräckligt. I en bygd som länge dränerats på invånare, framförallt ungdomar, har gruvan varit ett ljus i en annars dyster utveckling. När staten helt övergett det som förr hette regionalpolitik och numera helt litar på ”marknaden” ligger Pajala och Norrbotten avsides. Och nu hotar ”marknaden” även de jobb som inte går att flytta.

RS/Offensiv står för
– Nej till att jobb och miljö läggs i händerna på spekulanter och finanshajar
– Förstatliga Northlands gruva i Pajala och alla andra gruvtillångar. Våra gemensamma naturtillgångar ska ägas gemensamt.
– Investeringar i gruvor ska ske enligt en demokratiskt beslutad plan som tar hänsyn till människor och miljö och som utgår från de verkliga behov som finns av mineraler, inte drivas av kortsiktig spekulation i malmpriser.

Jonas Brännberg

Annonser

One response to “Pajala i händerna på spekulanter

  1. naturtillgångar tillhör folket.kortsiktiga spekulationer tar ej hänsyn till miljön
    delade turer i kommunen och dessa vikariat.vanligt då arbetsgivar intyg skrevs efter anställningen slut var ,var då kommunalfacket folk ids ej klaga
    slogs sönder grupper flyttade folk antagligen för att det ej skulle finnas någon gemenskap.vet ej om den kulturen har ändras.toppstyrt du skulle var tuff oärligt.hit kommer bara lyckosökare stannar ett tag för karriären skull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s