Våld 9 ggr vanligare i vården än för polisen

När Arbetsmiljöverket i Luleå sammanställde anmälningar om hot och våld på jobbet blev det tydligt att vård och omsorg är hårt drabbat. Mer än hälften av anmälningarna var från det områdena.

–          Vad vi kan konstatera är att de här är branscher där det skett stora nedskärningar, kommenterade Sofia Eriksson länsordförande för Kommunal (NK130216).

Under perioden 2008-2012 fick Arbetsmiljöverket i Luleå in 238 anmälningar om hot och våld på arbetet som lett till sjukfrånvaro. Av de stod vård och omsorg för 126 medan till exempel polis, försvar mm stod för 14. Det är alltså 9 gånger fler sjukskrivningar pga hot och våld i vården än inom polisen! Även skolan är hårt drabbat med 17 procent av anmälningarna. Eftersom dessa yrken är kvinnodominerade är det dubbelt så många kvinnor som män som tvingas sjukskriva sig på grund av hot och våld på jobbet.

–          När jag jobbade på behandlingshem var hot och våld vanligt, nästan dagligen. Även om jag själv inte blivit drabbat som personlig assisten så förstår jag problemet. Som personlig assistent är dessutom ofta anställningen osäker. Man är timanställd och har bara kvar jobbet så länge kunden gillar dig. Det gör säkert att många drar sig för att ta upp problem, säger Micke Nilsson, som jobbar som personlig assistent i Luleå.

Kommunal menar att det behövs tillräcklig bemanning i dessa situationer och att ordentliga utredningar. Istället upplever de att våldet normaliseras.

–          Det är nästan lite underförstått att lite ska man tåla om man ger sig in i det här jobbet; att det ligger i dess natur. Det är inte ok men jag upplever att saker inte tas på lika stort allvar i det här yrket, att gränserna förskjuts, säger Micke Nilsson.

–          Risken är att det blir en kultur: att man ska ”bita ihop” och inte säga något. Det förstärks också av osäkra anställningar, att företagen inte vill att saker ska ”komma ut” så de får dåligt ryckte och kanske av politiker som inte vill öka bemanningen för att spara pengar.

Jonas Brännberg

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

–          Fasta trygga jobb med rätt till heltid

–          Vård, omsorg och skola i offentlig regi – riv upp privatiseringarna

–          Kamp för facklig vetorätt mot låg bemanning

–          Rusta upp vård, omsorg och skola – 200 000 nya välfärdsjobb. Låt banker och storföretag betala.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s