Uppladdning inför 8 mars!

 

–          8 mars blir en start för Vägra Kallas Hora-kampanjen på skolorna i Luleå. Vi kommer både ha demonstration och ett möte efteråt för att diskutera mer om hur kampen kan gå vidare, berättar Linn Mäkelä från Elevkampanjen.

Debatten är redan i full gång i lokaltidningarna efter att Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet tagit upp frågan om den sexistiska väggmålningen på Tunaskolan till debatt i kommunfullmäktige.

–          Problemet var inte bara väggmålningen i sig, utan hur skolledningen försvarade den och kränkte den elev som påtalat det hela en gång till. Det visar på ett stort behovs av en antisexistisk kampanj på skolorna. Kommunledningens skriftliga svar på våra frågar om vad som händer nu vara dock bara ”Det är rektors uppgift på respektive skola”. I debatten efteråt tvingades de dock backa och hävdade att Barn- och utbildningsnämnden ska ”ta initiativ” i frågan. Vad det innebär är dock oklart, säger Jonas Brännberg, RS gruppledare i kommunfullmäktige.

–          På samma möte antogs CEMR-deklarationen för jämställdhet. Vi pekade dock på att det inte räcker med deklarationer. Det man gör i praktiken måste stämmar överens med de fina orden. Lönesänkningarna i äldreomsorgern (avskaffandet av helgtillägget) och privatiseringar som lett till osäkrare jobb har försämrat jämställdheten, inte förbättrat, menar Robert Lundqvist, ny ersättare i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna.

–          Kvinnoförtryck måste liksom alla andra förtryck bekämpas genom kamp underifrån. 8 mars blir ett sätt att kanalisera och organisera den ilska som finns, säger Linn Mäkelä.

Image

 

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s