Apatiska för Nybörjare

Image

Manuset till Apatiska för nybörjare är skriven av Jonas Hassen Khemiri och basarer sig på Gellert Tamas bok De Apatiska.
Föreställningen inleds med en scen där ett gäng ungdomar berättar om sin skolkamrat som bor på en flyktinganläggning. De beskriver upprört sin kompis vardag och hur han tvingas avbryta leken för att gå in och sköta sin apatiska syster. I samma scen tar de konflikten med en arrogant handläggare på Migrationsverket. De gestaltar det absurda i hur myndigheter som inte har någon inblick i människors liv beslutar om deras öde.

Det är lätt att att associera denna scen till det som hände i Luleå 2005. Då ett stort antal gymnasieelever tog strid för sin utvisningshotade och apatiska skolkompis Niada. Den gången lyckades inte Migrationsverket med sina planer då ungdomarna mobiliserade både hela skolan och stora delar av samhället i demonstrationer och protester vilket ledde till att Niadas familj fick uppehållstillstånd, som är den enda medicinen mot detta livshotande tillstånd och också räddade hennes liv.

Den solidaritet som Luleåeleverna visade representerar tyvärr inte resten av samhället. Pjäsens fortsättning vittnar om det misstroende och den smutskastning som läkare, experter och journalister propagerade då de hävdade allt från att barnens föräldrar tvingade dem att spela apatiska till att barmen var drogade och förgiftade av föräldrarna, anklagelser som i efterhand visat sig helt sakna grund. 

Scenografin och regin med starka kontraster och snabba scenbyten ger en tydlig bild av det kaos människor på flykt lever i. Skådespelarna är studenter på Teaterhögskolan i Luleå, och man imponeras över de snabba kasten mellan roller de lyckas balansera. 

 Pjäsen är riktigt bra och man berörs av de olika historier som skådespelarna framför. Efteråt var det en diskussion om pjäsen och Sveriges flyktingpolitik och man märkte hur alla var riktigt förbannade över den. 

Pjäsen får en att tänka till och lyfter en otroligt viktig fråga. Detta är en pjäs som alla borde se!

 Matilda Eriksson och Josephine Landström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s