”Hela min kropp börjar skaka av rädsla”

 

–          Varje dag tar jag tabletter för att kunna sova och slappna av. Varje kväll tänker jag att imorgon kommer de att skicka tillbaka mig till Iran. När jag ser en polis tänker jag på vad som kommer hända mig I Iran. Hela min kropp börjar skaka,  berättar Parvaneh Sarabadiani som sitter inlåst i Migrationsverkets flyktingfängelse (”förvar”) i Flen.

 

Parvaneh berättar att hon tvingades fly från Iran 2011 efter att hon och hennes man konverterat till kristendomen och att hennes man dödats och hon själv trakasserats när det avslöjades.

–          Den som dödade hennes man och våldtog henne är en ledare inom Basij-milisen, en militant fundamentalistisk säkerhetsorganisation underställd regimen. Mordet finns dokumenterat men andlingarna har ändrats till att framstå som ett ”rånmord”, berättar Gafour Abbasneyad, asylaktivist som engagerat sig i fallet.

–          Efter några månader klarade jag inte att stanna längre. Jag kom till Sverige för att jag behöver en säker plats för att kunna leva. Inget annat. Vi hade mat, hus, arbete i Iran men folk tillåts inte leva fritt där. Det är samma för alla i världen – tillåts man inte leva och tänka fritt – då är det ett fängelse, berättar Parvaneh Sarabadiani.

Som vanligt när asylskälen är starka använder Migrationsverket och Migrationsdomstolen argumentet att asylansökan ”inte är trovärdig” för att ge avslag. Men myndigheterna vet om riskerna

–          Gränspolisen som besökte mig i förvaret sa att jag måste radera allt jag skrivit i min blogg och på sociala medier om min tro, mina åsikter och om situationen i Iran. Men det gör ingen skillnad för mig: de kommer vilja mörda mig oavsett, säger Parvaneh.

–          Förutom hennes ursprungliga asylskäl är det uppenbart att Parvaneh även har ”sur-place”-skäl (asylskäl som uppstått efter flykten) att få stanna. Förutom den hon själv skrivit har hon blivit intervjuad av radio vid protester utanför Irans ambassad i Stockholm, säger Gafour Abbasneyad.

Trots stora protester från Asylrörelsen, kyrkor mfl har polisen redan försökt deportera Parvaneh en gång. Den gången stoppades utvisningen efter att Parvaneh vädjat till flygpersonalen och kollapsat av rädsla.

–          Jag hoppades de vägrade för att de såg sig själva i min situation. Om jag skickas tillbaka väntar fängelse, tortyr och död, avslutar Parvaneh.

Jonas Brännberg

Image

Skicka protestuttalanden till rs.lulea@socialisterna.org för vidarebefodran till advokat och migrationsmyndigheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s