Fortsatt vilda västern i friskolesverige

Förra veckan enades den så kallade friskolekommittén om ett betänkande som ska ligga till grund för ny  ”hårdare” lagstiftning för friskolor. Uppgörelsen mellan regeringspartierna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna reglerar dock bara några av mest uppenbara galenskaperna i friskolesystemet. Det är fortfarande fritt fram för vinster, riskkapitalister och segregering.

Det går inte en dag utan nya skandaler kring den privatiserade välfärden. I veckan avslöjades hur Aniaragymnasiet i Göteborg glömt bort att lägga in religion på schemat för en avgångsklass. De har nu en vecka på sig att läsa in en hel 50 poängskurs.
Expressens Anna Dahlberg ger apropå uppgörelsen ett vittnesmål från en avhoppad friskolerektor:”På skolan finns ingen matsal, ingen gympasal, inget bibliotek, inga stödfunktioner, ingen garanterad undervisningstid och en skolhälsovård som mest existerar på papperet. När chefen ringer kretsar samtalen bara kring en sak – budget – aldrig någonsin om några pedagogiska spörsmål.”

Men i friskolekommitténs betänkande ifrågasätts inte vinstintresset. Det enda som sägs är att ägarna skall vara ”seriösa och långsiktiga” utan någon defintition vad det innebär. Helt klart är i alla fall att stora friskolekoncerner som Academedia, som ägs av Wallenbergs riskkapitalbolag EQT via fonder i skatteparadiset Guernsey, inte är några som hotas.

Konkret innebär uppgörelsen sådana självklarheter som att grovt kriminella inte ska få driva friskolor och att friskolorna måste samråda med kommunen innan de startar. Det är alltså idag i princip tillåtet för Hells Anges att starta en friskola och inte ens meddela den berörda kommunen hur många av kommunens elever som kommer gå i den nya skolan, vilket omöjliggör planering för kommunen (som är skyldig att kunna ta emot alla elever).

S ”krav” på ”avgörande inflytande” från kommunerna innan etablering av nya friskolor finns förstås inte med, än mindre det veto man försökt få allmänheten tro att S vill ha. S-märkta Dagens Arena måste definiera om betydelsen av ordet veto  för att uppfinna någon substans i uppgörelsen: ”Socialdemokraternas krav på kommunalt veto … står med i förslaget. Skolinspektionen ska dock  ha möjlighet att häva kommunernas veto”(!)

Uppgörelsen innebär att offentlighetsprincipen ska gälla även friskolor (för att bättre kunna se hur företagen ger pengar till ägarna istället för att anställa personal men inte göra något åt det) . Vad gäller meddelarfriheten säger sig friskolekommittén vara positiv men frågan skjuts återigen på framtiden – i väntan på en annan utredning. Andra självklarheter är att Skolinspenktionen nu för första gången ges rätt att ställa krav på lärartäthet i skolan, men bara om de kan ”bevisa” att elevernas dåliga resultat beror på detta.

Så länge vinstintresset finns kvar i skolan kommer alla försök till regleringar bara leda till en allt större byråkratisk apparat som förutom vinsterna slukar resurser som skulle kunna gå till undervisning och pedagogisk utveckling.

För S och Mp innebär detta att partiledningarna går helt emot sin väljare och även stora delar av sina egna partier. Senast i söndags besluta Mp-kongressen kräva att vinster i välfärden ”måste återinvesteras i verksamheten”. S-ledningen har totalt ignorerat LO-kongressens beslut om non-profit-princip.
Skandalöst nog säger sig Lärarförbundets Eva-Lis Sirén vara ”mycket belåten” med uppgörelsen medan LRs Bo Jansson är försiktigare och säger ”ett steg på vägen”.

Friskolevärlden har sedan starten varit ren vilda västern. Att de nu lanserat en scheriff med ytterst begränsade befogenheter är ett myrsteg som inte ändrar något. Det stora bovarna fortsätter regera och lägga beslag på våra skattepengar. Priset betalas av elever och skolpersonal – och i slutändan hela samhället.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s