Är gruvboomen över nu?

Efter månader av kris verkar Northland Resources och gruvan i Pajala för tillfället räddad.  I en ny uppgörelse går LKAB, Peab, Folksam och finska Metso in i företaget med 100 miljoner dollar, samtidigt som bolaget beviljats nya lån. Det borde innebära att driften tills vidare än säkrad. Förlorarna  på affären är gamla långivare som enligt spekulanten och miljardären Arne Fredly  förlorar minst 80 procent av de de lånat ut och de gamla akteägarna, som blir i princip helt lottlösa. Avgörande för bolaget på längre sikt är om de extermt höga järnmalmspriserna kan hålla i sig. Allt fler börjar se mörka moln torna upp sig i horisonten.

Både den svenska och globala gruvboomen har sin grund i snabbt stigande priser på mineraler i allmänhet och järnmalm i synnerhet. Sedan 2003, när priserna började stiga, ökade järnmalmspriset 15 gånger (1476 procent) till toppnoteringen 187 dollar per ton i februari 2011. Sedan dess har priserna fallit tillbaka något och ligger nu på 137 dollar per ton.

Detta har resulterat i att prospektering (letande efter nya mineralfyndigheter) och investeringar i gruvsektorn exploderat. Prospekteringskostnaderna har fyrdubblats på tio år till nästan 800 miljoner kronor 2011. 2010 stod gruvindustrin för 13 procent av alla industriinvesteringar i hela Sverige. I ett gruvland som Austrialien har investeringar tiodubbalts på tio år och beräknades 2012 stå för hela 65 procent av industriinvesteringarna och 6,6 procent av totala BNP.

Men allt mer tyder nu på att gruvboomen är över. Förutom fallande järnmalmspriser (om än fortfarande höga) så redovisar företag som sysslar med gruvinvesteringar, såsom Atlas Copco, Caterpilllar, Joy Global och Sandvik kraftigt försämrade resultat och prognoser. Atlas Copcos orderböcker minskade med 15 procent första kvartalet i år medans Sandviks minskade med 18 procent. De bolagen står tillsammans för hälften av all försäljning av underjordisk gruvutrustning. Caterpillar, en världens största tillverkare av industrifordon, har rapporterat om ett 45-procentigt ras för vinsten, på grund av 50 procent färre beställningar av fordon från gruvindustrin.

Stora gruvbolag har dragit öronen åt sig och lagt investeringsprojekt i malpåse. Det gäller till exempel BHP Billiton som efter att vinsten föll med 35 procent skrotade ett 100 miljarders gruvprojekt. LKABs omsättning och vinst föll med cirka 30 procent senaste kvartalet.  Även OECD konstaterar att investeringar i naturresurser inte längre kommer att skapa tillväxt.

Både orsaken till gruvrallyt och dagens allt större oro över att en vändning är i ankommande stavas Kina. Den kinesiska tillväxten har under lång tild varit driven av investeringar i infrastruktur, bostäder etc, någon som accelererade ytterligare med den kinesiska statens stimulanspaket och ökade krediter i samband med krisen 2007-2008. Idag står investeringarna för över 50 procent av Kinas BNP. Resultatet har varit att världsmarknadens dammsugits på mineraler och priserna pressats upp.

Men sedan förra året är det tydligt att den kinesiska ekonomin stannar av med allt mer uppenbara  motsättningar. Investeringarna har lett till enorm överkapacitet. Det uppskattas att en tredjedel av kinas industrikapacitet står oanvänd, i vissa industrigrenar är det upp emot 50 procent av produktionskapacitetens som inte utnyttjas. Och bland de värst drabbat är gruvbolagens kunder i stålindustrin.

Dessutom växer oron för vad som ska hända med spekulationsbubblan i fastighetssektorn (som stått för mycket av stålkonsumtionen) och de allt större skulder som olika lokala myndigheter och företag dragit på sig.

För de delar av Sverige vars ekonomi stimulerats mest av gruvboomen, framförallt norr Sverige, finns all anledning att oroa sig. Oavsett hur det går för Northland och andra gruvbolag tyder det mesta på att de stora investeringarna, som skapat de flesta jobben och ”pytsat ut” pengar i den lokala ekonomin, är över.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s