Patienterna var inte nog lönsamma

Känslolösa spekulanter lade ned Sensia.

20 000 patienter blev utan vårdcentral när riskkapitalägda Sensia lade ned 6 av 10 vårdcentraler runt om i landet i juni. Beskedet kom som en blixt från klar himmel för alla utom de anonyma ägarna, som planerat konkursen för att in i det sista försöka maximera vinsten. I Luleå, Boden och Piteå stod helt plötsligt tusentals patienter utan sjukvård.

Hyckleriet nådde nya höjder när VD beklagade beslutet och sa att beslutet var taget med tanke på ”patientsäkerheten”. Siffrorna talar dock sitt tydliga språk:  Sensia kunde inte göra tillräckligt med vinst, därför la de ned.

In i det sista försökte bolaget få in maximalt med skattepengar:

Sensia väntade med konkursen tills Norrbottens landstinget hade betalt ut en ”vårdpeng” på 3,9 miljoner kronor. Pengarna gick dock inte in i konkursboet utan stannade istället i ett moderbolag. Bolaget skuld till landstinget på 2,2 miljoner kronor för röntgen, prover etc betalades förstås inte, däremot begärde bolaget sig i konkurs dagen innan lönerna skulle betalas ut, så att den statliga lönegarantin istället skulle träda in istället. In i det sista kramade de ut varenda krona de kunde från skattebetalarna.

Sensias ekonomiska planering är inte förvånande när man tittar vem som står bakom. Bolaget ägs huvudsakligen av finska riskkapitalbolaget CapMan. Bolaget investerar cirka 30 miljarder kronor åt kapitalister i framförallt de nordiska länderna och Ryssland. Lönekostnaden för CapMans 109 anställda, framförallt spekulanter är 150 miljoner kronor, dvs drygt en miljon per anställd. Då är förstås ledningens löner mycket högre. För några styrelsemöten per år får varje styrelseledamot drygt en halv miljon. 2011 betalades 50 miljoner ut i aktieutdelning, utöver de vinster som slussades tillbaka till bolagets ”investerare”.

Skatt betalades inte i lika hög grad. CapMan minimerar skatten genom att ha 32 helägda dotterbolag. Av dessa är 16 baserade i skatteparadis: 10 på Guernsey, 5 i Luxemburg och ett på Cypern. I inget av de länderna skriver bolaget att de har någon verksamhet.

I Norrbottens landsting är politikerna efterkloka. Landstingsrådet Kent Ögren som försvarat de privata vårdcentraler är nu kritisk mot ”riskkapitalisterna” som han inte ska finnas i vården i Norrbotten. Vinstintresset som sådant är han dock noga med att inte kritisera.  Kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund, säger på sin blogg indirekt att privata företag  är sämre på att skära ned än de offentliga.

De som betalar priset för nedskärningar och privatiseringar som leder till att riskkapitalister går bärsärkargång i välfärden är de anställda och brukarna. Ena dagen nyasntällde Sensia för att dagen efter sparka alla. Med en veckas varsel tvingades landstinget ta över tusentals patienter mitt i sommaren när vårdkrisen är värre än vanligt. För personalen betyder detta förstås ännu högre belastning och för patienter ökade risker.

Välfärdens vinstkramare ska dock inte få fortsätta ostört. Folkkampanjen för gemensam välfärd samlar nu till protester runt om i landet den 21 september. Det är dags att den berättigade ilskan mot privatiseringar och nedskärningar tar sig organiserat uttryck.

Anmäl du också till att hjälpa till att göra 21 september till en start för en ny folkrörelse!!

 

Jonas Brännberg, RS Luleå

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s