Delseger om vikariepoolen i Luleå

På kommunfullmäktige i augusti vann Rättvisepartiet Socialisterna en delseger i frågan om att införa en vikariepool med fast anställda inom grundskolan.  För att en pool som verkligen gör skillnad ska bli verklighet behövs dock fortsatta påtryckningar från personalen, till att börja med den genom protesten den 21 september.

–          Vi ska göra en utredning om hur detta ska kunna införas. Givetvis sker det i samarbete med de fackliga organisationerna och det kommer även gälla fritidshemmen. Det är bra om samma människor kan komma tillbaka till verksamheten när någon är borta.

Det var Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norbergs svar på RS frågor om fackligt inflytande och fritidshemmens situation i debatten om RS motion som föreslog införandet av en vikariepool med fast anställd personal som kan täcka den största delen av vikariebehovet.

Även om s- och mp-ledningen inte ville bifalla motionen rakt av innebär svaret att de nu är mer låsta att verkligen göra något för att råda bot på den extrema vikariebrist som råder inom skola och förskola (RS motion om vikariepool i förskolan behandlas av kommunfullmäktige senare i höst).

–          Vi delar problembilden och ger därför ett positivt svar. Vi ska införa något slags pool, frågan är bara vad, svarade Annika Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet.

S- och mp-ledningen kan dock fortfarande backa. Ingrid Norberg hävdade till exempel att regeringens nya behörighetskrav kan sätta käppar i hjulet.

–          Visserligen stämmer det att behörighetskraven för att få undervisa i olika ämnen skärps. Situationen måste dock jämföras med hur det ser ut idag, där det ofta inte dyker upp någon vikarie över huvud taget! Men det är inte våra argument som kommer avgöra om en pool införs eller inte och i vilken omfattning, utan det är trycket från opinionen och personalen. Ett gyllene tillfälle att ta upp denna fråga och den tuffa situationen i skola, förskola och fritidshem  är vid Folkkampanjen för Gemensam och Upprustad välfärds manifestation i Luleå den 21 september. Vi kommer att ha öppen mick så att alla välfärdsarbetare kan få berätta om sina erfarenheter av effekterna av nedskärningar och privatiseringar, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna.

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s