Fem miljoner räcker inte!

–          kampen mot delade turer går vidare

Bild

10 månader efter att kommunledningen i Luleå presenterade sin tredje utredning om att avskaffa delade turer är det uppenbart att deras löften håller på att helt gå upp i rök. Kommunal vittnar om ett ökat antal delade turer och de samverkansgrupper som skulle ”trolla med knäna” för att ta bort de delade turerna utan extra pengar har havererat eller i många fall inte ens startat. S och Mp-ledningen har nu lagt ett förslag om fem miljoner extra för att ta bort ”ofrivilliga” delade turer.

– Fem miljoner är ingenting. Jag skulle inte ens ha kommit med det förslaget när jag vet hur många anställda som finns anställda och som dras med de delade turerna. Det är nästan ett litet hån, säger Maria Ek, undersköterska vid Forsbacka äldreboende i Råneå. (NSD130917) Hon bor tre mil från jobbet och orkar bara sommartid ta sig hem under den fyra timmar långa pausen mitt på dagen.

Även personalen på Midskogens äldreboende vittnar om en allt tuffar situation.

–          De delader turerna finns kvar. Dessutom har vi jättesvårt att få vikarier. Ordinarie personal blir utkommenderade på sin lediga helg trots att vi jobbar varannan helg. Det här har lett till att fler blir sjukskrivna och många slutar, berättar Maj-Britt Bäckström, arbetsplatsombud vid Midskogen A.

De fem miljoner som kommunledningen föreslagit ska gå till att hantera fråga om delade turer handlar inte om ökad bemanning för att kunna göra bättre arbetsscheman, utan om att ge en ”morot” till de som jobbar delade turer.

–          Det finns säkert de som ”väljer” att jobba delad tur. Men hade de gjort det valet om de hade haft en dräglig lön? Eller om de inte visste att delad tur ibland ger en extra ledig dag? Det här är ett sätt att utnyttja vårdpersonalens låga löner för att få dem att acceptera odrägliga arbetsförhållanden.  Det här är inte en fråga om ”frivilligt” eller inte. Det är en fråga om att kommunen inte ska ha arbetsplatser som gör människor sjuka och förhindrar ett drägligt socialt liv utanför jobbet, säger Jonas Brännberg, som drivit frågan för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.

–          Med ett år kvar till valet är helt rätt tillfälle att verkligen sätta S under press. Demonstrationen för upprustad och gemensam välfärd den 21 september är ett utmärkt första tillfälle. Förslaget om fem miljoner extra visar att det lönar sig att kämpa, de pengarna hade aldrig kommit utan protesterna. Men fem miljoner räcker inte, och pengarna ska användas till höjd bemanning, inte för att sopa problemet under mattan, avslutar Jonas Brännberg.

Demonstration för upprustad och gemensam välfärd
Lördag 21 september. Kl 13 Utanför Smedjan

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s