Lyckad manifestation för gemensam välfärd!

I hällande regn i Luleå representerade sex talare olika arbetsplatser, organisationer och partier. Först ut var Raymond Olsson, fritidspedagog från Boden. Han berättade om den ohållbara situationen i skolan och om sin oro inför konsekvenserna av kommunalisering, privatiseringar och nedskärningar.

– I höst stängde Luleå tekniska universitet utbildningarna för lärare i matte och teknik för att ingen söker utbildningarna. Enligt SCB kommer det att saknas 43 000 lärare år 2020, och idag överväger 80 000 lärare 4 av 10 att lämna yrket pga lönen.

Efter det fortsatte Marcus Löfgren, gymnasieelev, att ge sin bild av situationen i skolan.

– Idag ser vi hur den svenska gymnasieskolan har gått från att vara ett utbildningscentrum för elever till att mer likna en lekplats för politiker och riskkapitalister. Över 48 % av alla gymnasieskolor i Sverige bedrivs idag av privata aktörer och av dessa är de flesta riskkapitalbolag.

Poeten Peo Rask läste en för dagen nyskriven dikt som han kallade Nödvändiga dårar, en dialog mellan oss (folket) och Ansvaret för nationen (regeringen). Den handlar om hur det samhälle vi byggt upp för att innefatta alla människors behov nu klyvs isär av regeringen mot folkets vilja.

Vi är fortfarande så naiva att vi tror på ett samhälle för alla, säger vi.
– Ni är dårar, säger Ansvaret för nationen.

Anna Hövenmark från vänsterpartiet i Jokkmokk förtydligade skillnaden mellan offentliga och privata företag och om vikten av att behålla skola, vård och omsorg i offentlig regi.

Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå tog upp om att privatiseringarna förutom att stoppa miljarder av skattekronor i fickorna på privata kapitalister också skapar tysta arbetsplatser.

-Nedskärningarna i den offentliga sektorn har skapat sjuksköterskeupprop, barnmorskeupprop, läkarupprop, socialarbetarupprop. Men i den privatiserade välfärden är det tyst. I Luleå gjordes 13 Lex-Sarah anmälningar 2011-2012. Enligt tidningen Kommunalarbetaren har inte en enda anmälan lämnats in från den privata hemtjänsten i 12 av Stockholms 22 kommuner.

– Bakom riskkapitalbolaget står väldigt mäkriga ekonomiska intressen med förgreningar in i många partier. Svenskt Näringsliv har startat en kampanj med flera hundra miljoner i budget för att försvara vinster i välfärden. Det är ingen slump att en av sveriges rikaste kapitalistfamiljer, Wallenberg, står bakom det största skolföretaget Academedia och ett av det största vård och omsorgbolagen, Aleris. Även bankerna tjänar på detta: Det är de som lånar ut pengar till riskkapitalisterna för välfärdsköpen.

– Rättvisepartiet Socialisterna säger: ha inga illusioner om att lägga en valsedel i ett kuvert om ett år kommer att räcka för att stoppa nedskärningar och vinstintresset i välfärden. För att pressa igenom ett stopp för välfärd efter plånbok, och ersätta det med välfärd efter behov kommer det att behövas en organisering och mobilisering utanför riksdagen.

Jan Englund fråm Kommunistiska Partiet avslutade dagen med att ta upp om riskerna med att barn, elever, patienter och äldre av företag som drivs av vinstintresse ses som varor på en marknad där profit går före behov.

RS Lulea

 Image

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s