Ny oro och miljöskandal kring Northland

muonio älvGruvbolaget Northland Resources har släppt ut 1 miljon kubimeter gruvvatten i Muonio älv, en av Sveriges fem viktigaste laxälvar. Utsläppet tillsammans med att gruvtransporterna dammar mer än väntat oroar gör att många boende börjat oroa sig för miljkonsekvenserna.

 

          Man undrar ju hur det kan bli så här. Är det ekonomin som får styra före ekologin? Det fanns en tid före gruvan och det finns en tid efter den. Frågan är hur det livet kommer se ut för älven? frågar sig Urban Kumpula som bor intill Muonio älv. (NK130918).

Och det är just ekonomi som står bakom bräddningen av gruvvatten i älven. När bolaget redovisade sina gruvplaner var tanken att ett stort klarningsmagasin skulle byggas, 20-30 ggr större än det som finns idag. Magasinet har dock inte blivit byggt och därmed tvingas bolaget släppa ut kontaminerat gruvvatten när  det nuvarande magasinet inte räcker till.

Effekterna av utsläppen är osäkra. Klart är att  den tillåtna mängden ”grumlande ämnen” överskridits och halten ammoniumnitrat var tre gånger högre än vad bolaget angett.  Medan tungmetallet försurar vattnet så leder ammoniumnitrat till övergödning.

          För varje sak man inte gör och slipper betala pengar för, tjänar man pengar på istället men då är det ju på naturens bekostnad det sker istället, kommenterade den kände fiskeprofilen Gunnar Westrin i TV4 130916.

Dessutom fortsätter den ekonomiska oron. Bolaget har blivit stämt på 10 miljoner dollar av ägare som anser att bolaget mörkade de ekonomiska problemen förra året. I september kom också en rapport om lägre produktion än väntat, på grund av försenade investeringar och lägre järnhalt än förväntat i malmen.

          Rättvisepartiet Socialisterna står för ett förstatligande av Northland Resources och alla gruvexploateringar. Detta behövs för att gruvdriften ska ske efter bevisade behov och med minsta möjliga påverkan på natur och människors liv, till exempel för jakt, fiske och renskötsel, säger Raymond Olson, distriktsordförande för Rättvisepartiet Socialisterna.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s