Hur stoppa dödsolyckorna?

Samma vecka som ”skyddsombudens dag” firades förra veckan gick fyra arbetare till jobbet för att aldrig mer komma hem igen.  Även på jobbet är det arbetare, unga och låginkomsttagare som får betala priset för högerpolitiken.

Efter att två entreprenörsanställda vid SSABs anläggning i Luleå dränktes i stenkolstjära skedde ytterligare två dödsolyckor under veckan, då en mobilkran blev påkörd och en person kastades ur korgen samt när en tio meter lång påle lossnade och träffade huvudet på en byggnadsarbetare.

Även om ökningen av antalet dödsolyckor stannat upp den senaste åren så fortsätter ökningen av det totala antalet arbetsmiöljöolyckor. Mellan 2010 och 2012 var ökningen 8 procent. Allra msest ökade olyckorna bland unga, från 2,5 til 3,5 per tusen anställda.

I boken ”Döden på jobbet” (som recenseras i nästa veckas Offensiv) ges exemplet från dödsolyckan vid Nordkalks anläggning i Luleå. Unga oerfarna arbetare är de som inte vågar säga nej när telefonen ringer för akuta, ofta farliga jobb som de stora bolagen lagt ut till underentreprenörer i ibland fem-sex led. Riskbedömningar har allt för sällan gjorts. Kallar man in facket på en firma så slutar telefonen att ringa.

Socialdemokraterna har efter senaste veckorna gått ut hårt för att kritisera regeringens nedskärningar på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet. Sant är att forskningen avskaffats och antalet arbetsmiljöinspektörer skurits ned med 35 procent men orsaken till de ökade olyckorna finns inte bara där. Ett allt högre arbetstempo, otryggare jobb med många led underentreprenörer och fackföreningarnas försvagade position är minst lika viktiga faktorer. Och där är även Socialdemokratiska regeringar skyldiga till utvecklingen.

RS/Offensiv står för

–          Återupprätta resurserna till Arbetsmiljöverket och arbetslivsforskning

–          Stoppa villkorsdumpning via privatiseringar, bemanningsföretag, outsourcing med underentreprenörer, ”ungdomsavtal”, papperslösa med mera. Kollektivavtal åt alla.

–          Kamp för facklig vetorätt mot omorganisationer inklusive outsourcing, uppsägningar och nedläggningar.

–          För landsomfattande protester mot regeringens orättvisa högerpolitik med fackföreningar, nätverk, pensionärsorganisationer med flera.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s