Studentprotester mot sänkta studiebidrag

Studentprotesterna mot sänkta studiebdirag fortsätter. I Luleå samlades ett 80-tal studenter. Moderata Studenter och Centerstudenter var förstås inte med men krävde däremot att demonstrationen skulle ställas in eftersom ”det råder ett förbud mot politisk aktivitet på universitetsområdet”! Det är alltså inte bara studiebidraget som är hotat utan även yttrandefriheten. Här är några röster av de som tog tillvara sin rätt att demonstrera.

Varför protesterar du?

–          Jag tycker det är viktigt att engagera sig, att värna om sina rättigheter. Man måste framhålla att man måste få ha en viss levnadsstandard som student också och kunna välja den framtid man vill, säger Johan Jirlén, som studerar teknisk fysik och elektroteknik.

Hur tror du att detta kommer påverka utbildningen?

–          Med mer lån tar man en större risk, det är inte så roligt att skuldsätta sig. Speciellt svårt kommer det bli att få studenter tilll yrken där lönen inte är så bra, som lärare och bibliotikarie.bild1dtudentprotester

Varför protesterar du?

–          Ekonomin är redan väldigt tight. 300 kronor i månaden gör stor skillnad. Om man ska spara borde man göra det på områden som inte påverkar Sveriges framtid, säger Niklas Briden, lärarstudent.

Hur kommer det påverka er?

–          Jag har inget deltidsjobb så jag måste spara varje krona. Man får kompromissa ännu mer, helt klart blir det mer nudlar. Redan går det mesta pengarna till mat. Jag har inte råd alls att köpa studentlitteratur längre, säger Niklas Briden

–          En annan effekt blir ju att utbildningar där lönerna är låga, till exempel lärare som vi går, kommer att bli ännu mer opopulära. Även om man kommer få låna mer pengar istället så ska ju det betalas tillbaka senare, fyller Martin Wander i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s