Pensionärer tar stryk av högerpolitiken

Bild

– Det behövs ett äldreuppror mot högerpolitiken. Allt färre andel av de äldre får tillgång till äldreomsorg. Resultatet är sämre livskvalitet, mer press på de anhöriga och mer segregering bland de äldre när de med pengar kan köpa extra hjälp.

Det sade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna under den debatt som SPF (Sveriges Pensionärsförbund) bjudit in till på Mjölkudden i Luleå.

Många viktiga frågor för äldre berördes, till exempel de nya trygghetsboenden som kommunen börjat bygga. Boendena, som är vanliga lägenheter med ökad tillgänglighet samt tillgång till en värdinna under en del av dagen, hyllades av alla de etablerade partierna som lösningen på äldreomsorgens utmaningar.

– Vi tror trygghetsboende har en funktion att fylla men vi måste öka tryggheten för alla äldre. Då måste hemtjänsten byggas ut kraftigt och det behövs också fler platser på vård- och omsorgboende med tillräcklig bemanning och bättre arbetsvillkor för personalen, sade Jonas Brännberg.

Även SPF vittnade om att trycket på hemtjänsten ökat och att många äldre är besvärade över att hemtjänstpersonalen har så bråttom. ”Hela morgonbestyren ska klaras av på 30 minuter innan personalen återkommer kl 13.57 för nästa sväng” gav debattledaren som exempel på det pressade schemat. Men från höger till vänster ville man inte lova mer pengar.

– Varje år får Soc och skolan mer pengar, 81 procent av budgeten går redan dit, sade kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

– Man kan inte bara begära mer pengar hela tiden, sade Jan Nyberg (Mp) och menade att kanske arbetslösa kunde hjälpa till?

– Skatteintäkterna har aldrig varit högre, man prioriterar fel, hävdade Ander Josefsson (M).

– Flermåste arbeta och starta företag, sade Ylva Mjärdell (Fp)

– Det blir en tuff period vid omställningen till trygghetsboenden men det kommer att bli bra. Möjligtvis kan man höja skatten, sade Folke Thuneström (V).

Rättvisepartiet Socialisterna kopplade ihop kommun och rikspolitik:

– Det har skett en gigantiska omflytttning av resurser från äldreomsorg till de allra rikaste. Ett exempel är Attendo som plockat ut 1 miljard av våra skattepengar. Det betalas av de äldre med sämre livskvalitet och av personalen med sämre arbetsvillkor. Det klart kommunen kan prioritera omsorg istället för reklamkampanjer, företagarfrukostar och arenabyggen. Men man måste också se på hela samhället där pengar samlas på hög av banker och storföretag, avslutade Jonas Brännberg

RS Luleå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s