RS manar till enad kamp på Luleå Pride

Till helgen går Luleå Pride av stapeln med den passande undertiteln ”mot rasism”. Tusentals människor kommer gästa gratisfestivalen i Stadsparken för att umgås, festa men också diskutera HBT-strategier. RS deltar hela hela helgen och arrangerar på fredag ett seminarium om behovet av enad kamp mot homofobi, sexism och rasism.

pride2014_mini

 – EU-valet var ett varningstecken där homofoba, kvinnofientliga och rasistiska partier gick framåt. Det visade med all tydlighet att vi som kämpar mot detta har en gemensam fiende i den reaktionära högerpolitiken. Vi måste diskutera hur vi kan ena de proteströrelser som växer fram, som getts uttryck i protesterna mot SD och invalet av F! i Europaparlamentet, säger Raymond Ohlson, planeringsansvarig för RS aktiviteter under Pride.

Förutom informationsbord och ett eget seminarium deltar en RS-representant i den ”politikerquiz” på stora scenen som RFSL ordnar med alla partier i kommunfullmäktige. Programmet är för övrigt fullspäckat med uppträdanden och föreläsningar. Queering Sapmi, Genusfotografen, om flersamhet och våld i samkönade relationer är några av massor av intressanta föreläsningar. Magnus Carlsson, Nina Ramsby, Frida selander och Erik Rapp är exempel på de som står på scen.

I ambitionen att erbjuda ett späckat program av framförallt artister är trenden att RFSL allt mer använder sig av kommersiella sponsorer. Det är verkligen bra att Pride fortfarande är utan inträde men risken finns att ”obekväma” ämnen inte tas upp för att inte stöta sig med sponsorer.

 -Ett exempel är hur den nedmonterade och privatiserade vården drabbar till exempel transpersoner med långa köer och alla HBT-personer när resurser och tid inte kan avsättas till utbildningar och HBT-certifiering. Detta är direkt kopplat till ansamling av resurser i andra änden i samhället, hos storföretag och banker( som till exempel Swedbank som sponsrar festivalen).RS styrka och de vi vill bidra med till Pride är att vi kopplar ihop frågor: HBT-frågorna med andra frågor och resten av samhället. Vi kopplar dagens kamp med historien och vi argumenterar för att olika nedtryckta grupper måste kämpas tillsammans, säger Ulrica Hermsansson, en av de som håller i RS seminarium under Luleå Pride.

Jonas Brännberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s